Povratak

Stalni svrbež kože i ispadanje dlake

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam problem sa psom. Znači, idemo već pola godine kod veterinara, on mu samo daje injekcije, a njemu ništa bolje. Imate li neki savjet da mi date da mi pomogne jer mu otpada dlaka i stalno se češe? Stefan

O: Svrbež kože i ispadanje dlake mogu biti posljedica različitih zdravstvenih poremećaja, a često  ukazuju  na bolesti kože. Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima. U tom slučaju na koži nema promjena osim onih što nastaju kao posljedica češanja. To mogu biti npr. hormonalni poremećaji, bolesti jetre i  želučano-crijevne bolesti, itd.

Češanje i ispadanje dlake kao simptomi mogu biti i posljedica alergijske preosjetljivosti. Pod pojmom alergija podrazumijevaju se specifične promjene u načinu reakcije organizma na tvari koje su tijelu strane  - alergeni. Prema porijeklu alergeni se dijele u tri skupine: egzogeni alergeni - u tijelo dospijevaju izvana (nutritivni alergeni, lijekovi...), endogeni alergeni - nastaju u organizmu ili potječu od bakterija koje su se zadržale u tijelu, invazioni alergeni - u tijelu ih proizvode i luče paraziti. Kod pasa je  po učestalosti najčešća alergija na hranu. Alergeni iz hrane su gotovo uvijek bjelančevine. Bjelančevine mogu biti različitog porijekla pa ih tako ljubimac konzumira u mesu, mliječnim proizvodima, jajima, povrću ili žitaricama. Jednom razvijena, alergija može trajati doživotno, a rješenje je u uklanjanju te supstance iz prehrane. Kod životinja se može javiti i kontaktna alergija, te alergije na neke alergene izvana (prostirka, voda, trava, pelud, korov). U tom slučaju se alergije javljaju periodično, tj. imaju sezonski karakter.

Uzrok svrbeža mogu biti i kožni paraziti, npr.  šugarci. Šugu kod pasa mogu prouzročiti šugarci iz tri roda, i to: Sarcoptes, Otodectes i Notoedres. Prenosi se izravno (dodirom) i neizravno (preko zaraženih stvari).Na infestaciju su najosetljivije mlade životinje, a bolest se javlja kod svih dobnih kategorija. Izražen je jak svrbež pa se na koži mogu javiti i ogrebotine i rane zbog češanja. Nastaju kraste i dlaka otpada, a koža postaje suha i zadebljala. Zahvaćene površine s vremenom postaju sve veće. Životinja prestaje jesti, mršavi, a javlja se i anemija koja postaje sve izraženija. Neki psi nemaju klasične znakove šuge nego je izraženo  manje crvenilo na koži i povremeni svrab. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i nalaza uzročnika (larvi i odraslih jedinki) u skarifikatu odnosno strugotini kože, no šugarca nije lako naći. Materijal se uzima sa periferije promijenjenih mjesta, gdje su šugarci najaktivniji i gdje ih je najviše. Samo liječenje je dugotrajno. Može se provoditi lokalno, kupkama u specijalnim preparatima, a kod generaliziranog oblika uz potpornu terapiju se primjenjuje i peroralna ili parenteralna (injekciona) aplikacija lijekova.

Dijagnostika dermatoloških oboljenja općenito je vrlo kompleksna, uključuje pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva, a od dvojakog je kliničkog značenja: lokalnog (za dijagnostiku kožnih bolesti u užem smislu) i općeg značenja (koje je važno za dijagnostiku unutarnjih i drugih bolesti jer su kožne bolesti najvećim dijelom po etiologiji i patogenezi usko povezane s unutarnjim bolestima).

Liječenje  ovisi o dijagnozi,npr. aplikacijom antibiotika i/ili kortikosteroida, zatim, medicinskim kupkama, a kod sumnje na alergiju na hranu, ljubimca bi trebalo staviti, tijekom 2 mjeseca, na posebnu dijetu medicinskom hranom, u kojoj su proteini hidrolizirani. Tijekom eliminacijske dijete treba voditi računa da pas ne smije konzumirati apsolutno nikakav izvor animalnih proteina (poslastice, domaća hrana i sl.), osim iz predloženih medicinskih linija hrane.

Kako bi se napravile dodatne dijagnostičke pretrage, savjetujem Vam da se ponovo obratite veterinaru koji liječi Vašeg psa. Za drugo mišljenje obratite na Kliniku za unutarnje bolesti, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, na kojoj rade kolege koji  su između ostalog specijalizirani i za problematiku na području dermatologije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr