Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa  starog 2,5 godine. Mjesec dana se konstatno  češka i grize na istim mjestima, bio  sam kod veterinara 2 puta u 14 dana, prvi puta su  analne zljezde bile upaljene pa ga je to nadraživalo  i dobio je 2 inekcije plus 8 tableta  antibiotika, malo je krenulo na bolje no opet ista priča... Ovaj puta dolazimo kod veterinara, nisu žlijezde nego je koža u pitanju (buhe nikada nije imao niti sad ima). Dobiva 3 injekcije i veterinar mi savjetuje da kupim plibex B vitamin za kožu... Nije ni sada puno bolje, u 14 dana 400 kn, a meni se čini da je situacija ista... Zato Vas molim za pomoć jer nije mi rješenje "bacat" novce kad psu nije bolje! Sutra ću ga okupati pa ćemo vidjeti, a nadam da ćete mi moći pomoći. Hvala! Ivan

O: Normalan sadržaj analnih žlijezda je bistra ili svijetla žutosmeđa tekučina. Kod raznih podražaja kao što su alergije na hranu, na vanjske alergene (kao što je trenutno ambrozija), alergija na slinu buhe, tjeranje kujica, vrućina, manjak kretanja, pretilost, starost, nekada i mekana hrana ili jednostavno uski odvodni kanalići zbog kojih eksudat se nakuplja u njima dolazi dio promjene sadržaja.

Kod upale analnih vrećica sadržaj je kremasto žut do žutozeleni eksudat, kada nakupljeni sadržaj zaostane u analnim vrećicama postane gust, smeđ i  pastozan i na kraju nastane apsces koji sadrži crvenkasto smeđi gnojni eksudat.
 

Terapija se bazira na pronalaženju uzroka koji je doveo do promjena na analnim žlijezdama te njegovog uklanjanja. Sadržaj iz žlijezda uklanjamo manualnim istiskivanjem jednu po jednu žlijezdu i pregledavamo sadržaj te na osnovi toga određujemo terapiju. Ako su žlijezde bile samo pune, a sadržaj normalan samo ćemo ih istisnuti. Ukoliko sadržaj ukazuje na upalu ili apsces, žlijezde prvo praznimo, a potom ispiremo 0,025 % otopinim klorheksidina ili 0,4 % otopinom joda, a potom u analnu vrećicu apliciramo kombinaciju kortikosteroida i antibiotika (npr. Otomax).

Ispiranje treba trajati barem 3 dana uzastopce i pratimo sastav sadržaja. Po potrebi pas se stavlja na antibiotsku terapiju, a ukoliko nije nepoželjno, a svrbež je nesnosan aplicira se i injekcija kortikodsteroida koja će smiriti svrbež u trajanju oko 7 dana. Kako stanje ide izliječenju žlijezde i samim time svrbež će se ublažiti.


Ako pas ima češće problema sa žlijezdama savjetujem ako treba i češće (jednom ili dvaputa mjesečno ili čak jednim tjedno) otići na pražnjenje žlijezda da se istisnu dok je još u njima normalan sadržaj, jer neki psi su jednostavno skloni češćem punjenju ili imaju uske odvodne kanaliće pa im se one ne prazne kako bi trebalo.


Problemi sa analnim vrećicama mogu se javiti samostalno, mogu biti uzrokovani gore navedenim uzrocima, a mogu i oni biti primarni i uzrokovati daljnje alergije i češanja.


Ukoliko je žlijezda pravilno sanirana, a pas se nastavlja češati prelazi se na daljnju dijagnostiku sistemom eliminacije uzrok po uzrok (buhe, žlijezde, hrana, vanjski alergeni ili kontaktni dermatis).


Prva je anamneza, tj. podaci od vlasnika o pojavi svrbeža, kada se javljaja, da li stalno ili periodički (sezonski), što pas jede, na čemu spava, gdje obitava... Psa se odmah stavlja na medicinsku hipoalergijsku hranu kojom ćemo eliminirati hranu kao uzrok navedenih promjena. Pas mora jesti samo tu hranu i ništa drugo sa strane (npr. svoju uobičajenu hranu koju je do tada jeo, razne poslastice i ljudsku hranu). Obično pas jede medicinsku hipoalergijsku hranu najmanje mjesec dana. Čak i kada hrana nije primarni uzrok, medicinska će hrana pomoći koži i organizmu da lakše prebrodi bolesno stanje. U našoj ponudi imamo specijaliziranu medicinsku hranu od Royal Canina Hypoallergenic koja sadrži izolat proteina soje, sastavljen od peptida niske molekularne težine, koji je vrlo probavljiv i jako rijetko uzrokuje alergijsku reakciju. Od Eukanube medicinska hrana je Dermatosis FP koja sadrži samo jedan izvor bjelančevina i ugljikohidrata, a to su riba i krumpir. Hill`s-ov d/d dolazi u okusima patka, losos i jaje u suhom obliku, te losos, janjetina, divljač i patka u konzervi. Hill`s-ov z/d low alergen je potpuna hrana za pse sa osjetljivom ili reaktivnom kožom, krznom, uhom ili intestinalnim znakovima. Sve sadrže i Omega-3 masne kiseline.


Naki veterinari rade i kožne alergene testove pa bi se eventualno da se i pokaže na što je alergičan ako je to moguće trebao pas što više kloniti alergena.


Vi možete puno pomoći i davanjem kapsula koje su bogate omega-3 masnim kiselinama koje pomažu koži da ojača svoju otpornost (Dermanorm kapsule), kontrolom buha i zajedno s veterinarom, biti uporni i dosljedni u liječenju.

OZNAKE: