Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Srdačan pozdrav Vašem timu veterinara i sve pohvale za stručnu pomoć i savjete. Imam pitanje u vezi Cavalira starog 2 god. Nakon uzetog brisa ispod očiju pronađen mu je Staphylococcus aureus a pretragom na gljivice na području oko genitalija i oko očiju, Candida albicans. Terapija - Synylox 10 dana 2x dnevno, Tobrex kapi za oči i kupanje u Oronazolu. Dodajem mu Stypto-lactin kao probiotik. Je li to dovoljno za izlječenje i što bi se moglo još poduzeti? Čime kupati psa nakon terapije a da se gljivice i bakterije opet ne nasele na koži i dlaci? Neki dodatak prehrani? Jede Royal i kuhano... Može li se čistiti od glista za vrijeme terapije, nema vidljivih znakova da ih ima (čišćen u 2. mj. 2006.). Molim Vaše mišljenje i savjet, hvala, Gordana

O: Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) je gram pozitivna kuglasta bakterija koja je najčešći uzročnik lokalnih infekcija na koži pasa, a često i postoperativnih infekcija kiruških rana.

Ova bakterija dio je i fiziološke flore na koži, sluznicama (rodnica, oko, nos, itd.), te kao prolazna flora u crijevima.

Iz svakog lokalnog žarišta infekcija se može proširiti limfom i krvotokom po cijelom organizmu, te izazvati sepsu. Pri širenju infekcije može nastati osteomijelitis, artritis i endokarditis.

U pasa ova bakterija najčešće uzrokuje piodermije (gnojne upale kože), koje se često ponavljaju bez obzira na liječenje. U etiologiji stafilokoknih infekcija u pasa najčešće sudjeluju Staphylococcus aureus, S. intermedius, S. hycus. Najučestalija je bakterija S. intermedius koja je u 90 % slučajeva uzročnik kožnih infekcija u pasa.

Staphylococcus aureus zauzima tek 5% infekcija i najčešće je humanog podrijetla (potiče od vlasnika).

Tijekom uzimanja brisa za mikrobiološku pretragu, životinja ne smije biti pod antibiotskom terapijom. Rezultat pozitivne bakteriološke obrade iz traženih uzoraka, dobivamo nalaz s indetifikacijom bakterije i antibiogram (rezultat ispitivanja osijetljivosti bakterije na antibiotik). Antibiogram pokazuje tri kategorije osijetljivosti:

- osjetljiv, znači da infekcija bakterijom može biti liječena preporučenim dozama tim antibiotikom
- umjereno osjetljiv, znači da izolat može biti inhibiran koncentracijom određenog antibiotika ako se mogu koristiti više doze ili ako se koncentracija antibiotika djelotvorna za tu bakteriju postiže samo u onim sustavima preko kojih se lijek izlučuje (npr. urinarni, probavni ili hepatobilijarni sustav)
- rezistentan, znači da izolat nije osjetljiv na one koncentracije antibiotika koje se mogu postići u organizmu i ne smije se koristiti za liječenje infekcije uzrokovane tom bakterijom.

Za pravilan izbor antibiotika u liječenju infekcija osim poznavanja uzročnika infekcije i osjetljivosti uzročnika prema antibioticima potrebno je poznavati i amnestičke podatke o preosjetljivosti životinje na određeni antibiotik, izlučivanje i inaktivacija antibiotika, doziranje i put primjene antibiotika, te moguće nuspojave antibiotske terapije.

Candida albicans je gljivica koja je dio fiziološke flore čovjeka i životinja. Obično je neškodljiva i živi na sluznicama rodnice, crijeva, usne šupljine itd. Kiselost sluznice rodnice i prisutvo drugih mikroorganizama koji su dio fiziološke flore, održavaju broj candida malim.

Promjena kiselosti i broja mikroorganizama (primjena antibiotika), dovodi do povećanja broja candide. Promjena kiselosti posljedica je primjene antibiotika, šećerne bolesti, graviditet, hormonski disbalans spolnih hormona, hormona štitnjače itd.

Vjerujem da je kolega s obzirom na nalaz antibiograma propisao terapiju Synuloxom. Synulox je antibiotik širokog spektra djelovanja, a sadrži amoksicilin i klavulonsku kiselinu. Daje se dva puta dnevno u dozi s obzirom na tjelesnu masu.

Oranozol šampon sadrži ketokonazol, derivat imidazola, antimikotik je širokoga spektra. Djeluje na dermatofite (Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton), kvasnice (Candida, Cryptococcus, Torulopsis, Pityrosporum), dimorfne gljivice (Histoplasma capsulatum, Coccidioides, Paracoccidioides) i eumicete. S obzirom da ćete područje oko očiju teže oprati šamponom, a postoji i mogućnost da isti dospije u oči, što je vrlo neugodno, savjetujem Vam da se konzultirate s veterinarom o eventualnoj lokalnoj terapiji područja oko očiju antimikotskim kremama, te područja stidnice.

Svakako možete i dalje nastaviti sa Stypto lactinom, kako bi se stimulirao rast fiziološke flore u crijevama, koja nažalost pored patogenih bakterija stradava primjenom antibiotika. Za jačanje imunološkog statusa savjetujem Imunoboost pastu, koja sadrži kolostralna antitijela i vitamine.

Slobodno možete koristiti sredstva protiv crijevnih nametnika za vrijeme antibiotske terapije, a preporučujem i čišćenje od nametnika četiri puta godišnje. Nakon terapije savjetujem korištenje Dermilen šampona od Vetoquinola, koji je vrlo blag, ne isušuje kožu ni dlaku, te ne remeti prirodnu kiselost kože, a možete ga i često primjenjivati.

OZNAKE: