Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu rottweillera staru 5 mjeseci. Spava vani u kućici, na travnatom dvoristu, puno se bavimo njome i vodimo je stalno u šetnju. Naime, problem je u tome da pas neće mokriti! Kad god osjeti potrebu, ona legne na pod u pomokri se po sebi! Probali smo sve moguće načine te dnevno provedemo po 3-4 sata sa njom na dvorištu (već 2 mjeseca) nagovarajući je da mokri normalno. Ništa ne pomaže. Kontaktirali smo nekoliko veterinara i svi kažu da je to njoj u glavi. Molim Vas da, ako imate bilo kakav prijedlog, pomognete.
Hvala,
Vanja

O: Mokraća se skuplja u bubrežnoj zdjelici, odakle se mokraćovodom odvodi u mokraćni mjehur. Mokraćni mjehur je mjehurasti organ čije su stijenke građene od sluznice u kojoj se nalazi mnogo mišićnih vlakana, pa je vrlo rastezljiv, a može se i aktivno kontrahirati, tako da se iz njegove šupljine isprazni cjelokupni sadržaj.

Pražnjenje mjehura je refleksni čin, koji regulira centar smješten u slabinsko-križnom dijelu leđne moždine. Taj je centar povezan i s višim moždanim centrima koji na njega mogu djelovati inhibitorna i stimulativno.

Nagon na mokrenje nastaje zbog rastezanja stjenki mokraćnog mjehura, koje izazove nakupljena mokraća. Kada se mokraćni mjehur napuni mokraćom i kada se mišići u stjenci mokraćnog mjehura zategnu, podražavaju se završeci živaca i počinju slati podražaje u centar u leđnoj moždini. Centar odmah refleksno izaziva kontrakciju mišićnog omotaća i otvaranje sfinktera.

Pokoran pas se ponaša kao štene. U psihi odraslih životinja obično postoji unutrašnja zabrana da se napada mladunčad vlastite vrste. Pasivna pokornost se manifestira tako da pas čučne, priljubivši tijelo zemlji, trudeći se da izgleda što manji, a zatim, ako to ne zaustavi napad, izvrne se na leđa sa šapama mlohavo podignutim u vis. U toj pozi ponekad ispusti i slabašni mlaz urina. Tako se ponaša sasvim mala štenad kad im se približava majka da bi ih polizala i tako potakla na uriniranje. Štene može mokriti u prisutnosti  druge životinje ili osobe za koju smatraju da im je dominantna. To je pokorno mokrenje. U tom slučaju treba saznati koji događaji i situacije potiču tu situaciju štene skroz legne i mokri. Uzbuđenje ili nagli pokret prema štenetu može izazvati mokrenje. Mnogi psi uriniraju kada se nagne nad njih. Umjesto toga, treba kleknuti kraj njega.

Pas koji i puzi prema vlasniku te istodobno mokri po sebi i maše repom, pokazuje znak umirenja i straha, u želji je da dođe do vas.

Kada se psić oslobodi i počne osjećati ugodno, vjerujem da će se i način mokrenja normalizirati. Većina pasa preraste mokrenje iz pokornosti kada postanu zreli i izgrade samopouzdanje. Treba naravno samo puno strpljenja.

OZNAKE: