Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Moj psić pekinezer star nepuna dva mjeseca ne želi da pije nikako tekućinu. Ne znam što da radim? Kako da mu pomognem da pije jer se bojim da će dehidrirati i zbog toga mu prinudno špricom dajem vodu i čaj. Što da uradim da  sam pije tekucinu? Unaprijed zahvalna, Katarina

O: Više o sličnoj problematici možete pročitati u ranijem odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr.vet.med. naslovljenom Štene ne pije dovoljno - potrebna količina vode za psa.

Nažalost, niste nam naveli kojom hranom hranite Vašeg štenca. Ukoliko je to mokra hrana, ona sadrži dosta vode i moguće je da Vaš ljubimac dobiva dostatnu količinu vode te nema potrebe piti. Ukoliko ga hranite suhom hranom za štence, situacija je suprotna i u tom slučaju činite pravu stvar time što mu dajete  špricom vodu ili čaj. Ukoliko je psić zaigran, normalo jede i ponaša se te ukoliko ga hranite mokrom hranom vjerojatno dobiva dostatnu količinu vode.

Budući da ste naveli kako je štene staro 2 mjeseca, možda se ono jednostavno treba naviknuti da pije vodu iz posudice. U tom slučaju Vam savjetujem da se oboružate strpljenjem i budete uporni.

Smatra se da je većini sisavaca, a samim tim i pasa, potrebno između 44 i 66 ml vode po kilogramu telesne mase. Ova metoda određivanja vrijedi za životinju koja je u termoneutralnoj sredini. Postoji i proračun potrebne količine vode koji tvrdi da je potreba za dnevnom količinom vode 3-4 puta veća u odnosu na određenu količinu suhe hrane, pri uobičajenim aktivnostima i optimalnim temperaturnim uvjetima.

Ukoliko je, pak, Vaš ljubimac bezvoljniji te ima problema i s apetitom, posavjetujte se s Vašim veterinarom.

U dobi od 8 tjedana preporučljivo je pse cijepiti protiv zaraznih bolesti i obavezno, ukoliko nisu ranije tretirani protiv unutarnjih parazita, to učiniti 3-4 dana prije cijepljenja. Nakon što veterinar ljubimca pregleda zbog cijepljenja, možete se s njime konzultirati oko problema s nepijenjem tekućine.

OZNAKE: