Povratak

Štene povraća pri vožnji automobilom - kinetoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam maltezericu, sada staru 2 i pol mjeseca, i najviše me muči što svaki put u vožnji automobilom povraća... ne uspijemo prijeći ni 2 kilometra i povrati. Nakon desetak minuta sve je u redu... i kao da se ništa nije dogodilo. Da li je to uobičajeno za tako mlade pse malih pasmina i hoće li proći te postoji li neko rješenje da se to spriječi (tipa tablete ili slično)? Do sada sam imala više pasa različitih veličina i niti jedan tijekom vožnje nije povraćao. Lijepi pozdrav, Ivana

O: Kinetozom se nazivaju poremećaji ili bolesti sustava za održavanje ravnoteže. Kad mozak tijekom vožnje prima proturječne podatke iz osjetnih organa (oči ne uočavaju istu razinu pokreta kao mehanizmi za ravnotežu u unutarnjem uhu koji registriraju pokrete vozila), tada se javlja bolest kretanja. Ona se u pasa manifestira pojačanim slinjenjem i povraćanjem. Navedeni neugodni simptomi predstavljaju reakciju središnjeg živčanog sustava, tako da on aktivira centar za mučninu i povraćanje u mozgu.

Mnogi psi prebrode ovu nelagodu upravo polaganim učenjem na vožnju.

Isprva je učite na auto bez upaljenog motora, zatim s upaljenim motorom, a zatim ići na kraće vožnje vožnjom. Svakako vodite računa o vremenu proteklom od zadnjeg obroka.

No možete koristiti i tablete protiv mučnine koje će umiriti želudac, ali koje ne preporučujem kod kratkih relacija (20 - 60 minuta).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr