dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženskog psa mješanca, starog 6 mjeseci, no unazad 2 tjedna svako jutro iskašljava bijelu sluzavu tvar; najbolje bi opisala kao naš „šlajm“. Uz to je popraćeno kihanje i kašljanje. I uvijek ujutro, a kasnije tokom dana je sve normalno. No, u zadnja 2 dana počela se buditi po noći i iskašljavati veće količine toga; znači 3-4 puta po noći. I vjerojatno ne ispljune uvijek, nego proguta. Bila sam prije 2 tjedna kod veterinara i dobila je antibiotik, rečeno je da ima prehladu, ali se to povraćanje nastavilo. Htjela sam pričekati jer sam mislila da će prestati, međutim nije. Nadam se da mi možete pomoći. Inače, ona je zaigrana i ponaša se sasvim normalno, niti u jednom trenutno ne bi pomislila da nešto nije u redu. I jako puno trči svaki dan. Srdačan pozdrav, Nives

O: Uzroci povraćanja u pasa mogu biti brojni. Najčešće se dovode u vezu s uzimanjem hrane koja nije namijenjena prehrani pasa, prejedanjem, nepodnošenjem hrane ili nekih od njihovih sastojaka, nepravilne prehrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice...), upale sluznice želuca (gastritis), parazita, stranih tijela, upale sluznice crijeva, stranog tijela u crijevima, zapletaja crijeva, začepa.

Do probavnih poremećaja dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zatajenje bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda (hipoadrenokorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže) pa čak i strah i fobije.

Kod povraćanja naših ljubimaca dobro je obratiti pozornost na sljedeće: uočiti kada se povraćanje najčešće javlja (ujutro, navečer, prije jela, poslije jela, neovisno o obroku i/ili aktivnostima i sl.), kakav je povraćeni sadržaj (neprobavljena hrana, sluz žute ili bijele boje, pjenasti, sadržaj s primjesama krvi i sl.). Psi povraćaju vodenasti sadržaj redovito samo nakon konzumiranja vode, a ukoliko su previše popili ili je pak voda bila prehladna.

No, ako se ipak radi o prozirnom sluzavom sadržaju koji Vaš ljubimac najčešće izbaci u jutarnjim satima, moguće je da se radi o upali želuca, odnosno gastritisu.
 
Naime, učestalo povraćanje stalno iritira i podražuje samu sluznicu prednjih dijelova probavna sustava, jednjaka, grlišta, tonzila. Osim što sam ljubimac gubi tekućinu, iritacije tonzila provociraju na pojačano lučenje sline ili izlaska bijelog pjenušavog sluzavog sadržaja.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se ponovno javite svojem veterinaru. Isti će pregledati ljubimca i odrediti što je posrijedi s njime. U skladu s postavljenom dijagnozom odrediti će najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja.

OZNAKE: