dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam jedan problem s malim štencem, rođen je 2.4.2014. g. i belgijski ovčar je. Ima ih 9 u leglu, danas sam primjetila da nema vršak repa, sigurna sam da se nije tako rodio... Sada me zanima da li će mu to opet narasti i od čega bi to moglo biti? Ivana

O: Poprilično teško mi je odgovoriti na Vaše pitanje. Naime, ozljede završetka repa u štenaca i nisu tako rijetke. Problemi leže u toj činjenici da oni mašući svojim repovima nerijetko potiču druge štence da ih se hvata. To posljedično može rezultirati i različitim ozljedama (npr. čupanje dlake s vrška repa). Također, ne smije se isključiti i činjenica da oni u periodu rasta i razvoja pokazuju iznimnu radoznalost te se nerijetko "guraju svugdje". I to na neki način može posljedično dovesti do čestih ozljeda.
 
Ovisno o vrsti kao i intenzitetu ozljede, oporavak se može planirati i odvijati. Tako, u slučaju lakših ozljeda, kada i površinski slojevi kože kao i dlačni folikuli nisu ozlijeđeni, zaraštavanje je cjelovito i na tim mjestima nerijetko

dlaka ponovno izraste. U slučajevima kada su ozljede ozbiljnije prirode, tijek oporavka kao i cijeljenja varira. Kada iz bilo kojeg razloga dođe do gubitka dijela repa isti će zacijeliti stvaranjem ožiljka. Posljedično, rep više nikada neće dosegnuti svoju genetski uvjetovanu veličinu, odnosno isti će se razvijati do prekinutog dijela.

Stoga, smatram da bi bilo dobro da se ljubimac pregleda od strane veterinara. Isti će utvrditi opseg promjena kao i odgovoriti Vam kakva je po tom pitanju i prognoza. Također, ako bude potrebe, veterinar će osigurati da ljubimac dodatno ne radi ranu na repu te tako pomoći organizmu da sama rana zacijeli u najkraćem vremenskom periodu.

OZNAKE: