Povratak

Sterilizacija kuje i kontrola oporavka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Interesuje me koji je kritičan period nakon sterilizacije psa da bi bio siguran da je sve prošlo dobro? Sterilisao sam ženku staru 3 godine, rase rotvajler, koja je imala lažnu trudnoću pa je operacija bila malo komplikovanija zbog obilnijeg krvarenja. Nakon sterilizacije kapljičasto je curkala krv iz rane još jedan dan i onda je prestalo. Prošlo je već 5 dana, pas normalno jede pije vode, normalno obavlja nuždu, samo što joj još curka mleko. Plašim se, iako joj ne curi više ništa iz rane, da nema unutrašnje krvarenje, mada nema nikakvih znakova za to, pa ako mi možete reći i koji su simptomi unutrašnjeg krvarenja.

Unapred zahvalan, Petar

O: Nakon svakog operativnog zahvata, postoji određeni "kritični" period. Pod ovim periodom se smatra određeni vremenski period kada se u nešto većem slučaju vjerojatnosti mogu pojaviti postoperativne komplikacije. Također, tijekom tog vremenskog perioda moguće je prateći zdravstveno stanje ljubimce i utvrditi kako je sam operativni zahvat prošao.
Prvi period predstavlja 24h po operativnom zahvatu. Naime, kako su jajnici kod kuje smješteni duboko u trbušnoj šupljini te su dobro prokrvljeni, nakon njihova uklanjanja potrebno je osigurati strogo mirovanje. U protivnom je čest slučaj popuštanje šavova te krvarenje.
 
Nakon prvog perioda, potrebno bi narednih 10-14 dana djelomično ograničiti kretanje i aktivnost ljubimca. Na takav način se osigurava da rane na mjestu samog operativna zahvata kao i na svim organima koji su bili zahvaćeni samim operativnim zahvatom, nesmetano pravilno i zacijele.
 
U tom vremenskom periodu je potrebno nadzirati sam tijek oporavka ljubimca te po potrebi obratiti se svojem veterinaru. Također, savjetuje se da ako i sam tijek oporavka prođe u najboljem mogućem redu, da se vlasnici s ljubimcem ponovno obrate na kontrolu kod veterinara oko 10-14 dana po samom zahvatu. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca, utvrditi sam tijek oporavka te po potrebi usmjeriti Vas u održavanju optimalna zdravlja i kvalitete života.
 
Tijekom naredna dva mjeseca od samog zahvata, postupno se i ostali organi prilagođavaju u svojoj funkcije te se nakon tog vremenskog perioda smatra oporavak potpunim.
 
Unutarnje krvarenje, u skladu s navedenom temom, bi predstavljalo stanje kod kojeg se krv nakuplja u tjelesnoj šupljini (trbušnoj šupljini). Kako za njih ne postoje strogo specifični znakovi, odnosno krvarenja nisu vidljiva, na njih treba posumnjati svaki put kada su prisutni opći simptomi iskrvarenja - slabost, apatija, ubrzano i plitko disanje, slab i jedva pipljiv puls, sluznice su blijede, koža je hladna, pad temperature,...
 
Za više informacija o ovoj temi, posavjetujte se sa svojim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr