Povratak

Stolica obavijena sluzi / Giardia: liječenje i preporučena prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb


P:
Moj pas je imao giardiju koja je sada izlječena. Imao je proljeve I sluz,  jede gastrointestinal hranu Purina već mjesec dana ima tvdu, kompaktnu stolicu ali nekada zna biti obavijena sluzi. Da li je to zato što je brzo  probavljiva ili je neki drugi razlog? Hvala. Marinela

O:
O Giardiji je pisala koleca na Giardia i liječenje. Sluz u stolici najčešće je klinički simptom poremećaja probavnog sustava, i to debelog crijeva.Sluznica debelog crijeva ima brojne sluzne žlijezde koje štite debelo crijevo od ozljeda i podmazuju prolaz stolici.  Osnovna funkcija debelog crijeva je apsorbiranje vode i zadržavanje stolice. Upala debelog crijeva (kolitis) dovodi do stanja da se voda ne apsorbira kako treba i otežana je sposobnost debelog crijeva da zadržava stolicu.Zatim velike količine sluzi,čak i krvi , često izlaze sa stolicom kod pasa koji pate od kolitisa zbog oštečenja na zaštitnoj podstavi sluznice.  Debelo crijevo pomice stolicu gore dolje, što omogućava maksimalnu apsorpciju tekućina.  Upala debelog crijeva može usporiti pokrete debelog crijeva. Kada su navedeni pokreti usporeni, sadržaj brzo prolaze kroz debelo crijevo i tako nastaje proljev.


Najčešcim uzrocima kolitisa u pasa smatra se da su paraziti, infekcija bakterijom, pa cak i stres.  Također povečane količine sluzi javljaju se kod stanja:crijevnih parazita (g, Giardia), bakterija  (g, Salmonella),tumori i / ili polipa (g, rectoanal polipa), upala debelog crijeva ili rektuma, sužavanje rektalnog otvora,zatvor i druga stanja koja bi mogla otežati obavljanje stolice.

Zatim prevelika osjetljivost na  odredene sastojke u hrani mogu uzrokovati alergijske reakcijene koje posljedično dovode do upale debelog crijevan i sva druga popratna stanja

Gliste,  su paraziti koji se nastane u debelom crijevu i uhvate na sluznicu i na taj način umanjuju sposobnost  crijeva da apsorbira vodu.
Odredene bakterije također mogu uzrokovati kolitis. Ovakve se bakterije inace i nalaze u debelom crijevu, ali kada se pojave uvjeti za njihovo razmnožavanje i širenje , razvija se kolitis.

Potrebno je psa hraniti više puta tokom dana u malim obrocima. Također ponoviti  odlazak veterinaru i koprološke pretrage kako bi se dobio uvid u stvarno stanje. Izuzetno malu količinu sluzi u stolici vašeg ljubimca ne trebaju zabrinjavati jer sluz je fiziološka kako bi sluznica debelog crijeva bila  podmazana i vlažna. Kako bi bili sigurni dali se javlja fiziološki ili usljed bolesnog stanja posjetite veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr