Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam petomjesečnu srednjoazijsku ovčarku koja se užasava putovanja automobilom. Iako ne putujemo na duge relacije, dvadesetak minuta najviše, pri ulasku a čak i izlasku iz automobila se ukopa na mjestu. To je bilo podnošljivo neko vrijeme ali sad već ima tridesetak kg pa je ne mogu nositi kao prije. Inače je proždljiva, ali čak ni mamac od hrane ne pomaže da se pokrene u auto ili iz njega. Također za vrijeme vožnje se umiri i počne izlučivati vrlo gustu slinu koja ni ne pada nego visi iz usta kao sige. Nikad nije povraćala niti urinirala niti defecirala u autu ili neposredno nakon puta. Vozim je samo na "dobra" mjesta - u šumu, u šetnju, u školicu itd. Inače je živahan pas.

Zanima me je li riječ o putnoj mučnini čak i na tako malim relacijama ili o strahu od nepoznatog? Pozdrav, Maja.

O: Bolest kretanja - kinetoza je zapravo sindrom (skup simptoma) loše adaptacije na pokret, a još se naziva i morska bolest i sl. Kod kinetoze se zapravo radi o odgovoru na pokret koji doživljavaju osjetni sustavi (sustav za ravnotežu, vidni sustav, osjet za položaj u prostoru). Kinetoza nastaje kod brzog kretanja u različitim smjerovima i onda kada ne postoji vizualni kontakt s okolinom. Osjet ravnoteže šalje poruku o kretanju, a vidni osjet šalje poruku o mirnom sjedenju ili ležanju u automobilu. Razvoj simptoma je različit, a ovisi o jačini podražaja i samoj sklonosti psa.

Povraćanje je dosta česta reakcija naših ljubimaca na vožnju. Mnogi psi prebrode ovu nelagodu upravo polaganim učenjem na vožnju. Isprva ga učite na auto bez upaljenog motora, zatim sa upaljenim motorom, a tek na kraju vožnjom. Svakako vodite računa o vremenu proteklom od zadnjeg obroka. No, možete koristiti i tablete protiv mučnine koje će umiriti želudac, ali koje ne preporučujem kod kratkih relacija (20-60 min.) jer djeluju na retikularnu formaciju moždanog debla gdje umanjuju psihomotoričku aktivnost te su životinje smirene, nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, zatomi se osjećaj straha, snizi se krvni tlak te sedacija prosječno traje 6-12 sati (Sedalin tablete ili gel).

Vezano uz pojavu povraćanja u vožnji spominju se i oni hiperaktivni psi. Ne osjećaju se općenito loše za vrijeme vožnje. Oni sline, cvile, skaču po cijelom automobilu, laju, a uslijed pretjerivanja dolazi do povraćanja. U takvom slučaju medikamentozna sredstva su preporučljiva i radi Vaše sigurnosti u vožnji. Za razliku od njih, oni psi kojima je mučno u vožnji u pravilu su mirni i tihi, pa čak i malo depresivni jer se osjećaju loše. U pravilu, obilato sline, ponekad i defeciraju i s vremenom počinju povraćati. U tom slučaju medikamentima im možete uvelike olakšati, ali morate voditi računa da date lijek dovoljno dugo vremena prije nego uopće shvati da je na pomolu putovanje, što opet nema smisla kod kratkih relacija.

U našim Pet centrima možete pronaći: Beaphar Reisefit tablete protiv mučnine za vrijeme putovanja, Vétoquinol Sedalin tablete ili Sedalin gel koji se izdaje isključivo na veterinarski recept.

OZNAKE: