Povratak

Strah psa od petardi tijekom blagdana - kako ga opustiti i preparati za smirenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Molim vas za vaše mišljenje i pomoć. Naime, moj zlatni retriver star šest godina jako teško podnosi ovo vrijeme oko blagdana radi učestalog pucanja petardi. Strah ispoljava nekontroliranim drhtanjem i dahtanjem. Izbezumljeno hoda i muka mu je pri bilo kakvom izlasku van. Kakvo je vaše mišljenje o upotrebi Sedalina za smirenje, naime trebalo bi mu davati neko sredstvo za smirenje barem narednih petnaestak dana. Možete li mi preporučiti možda neko drugo sredstvo za smirenje? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Ines

O: U trgovinama Pet centra možete pronaći nekoliko preparata koji su preporučljivi u takvim stresnim situacijama.

Kalm Aid tablete - tablete s okusom govedine za razdražljive i uznemirene pse i mačke. Koriste se kod anksioznosti, stresa (vatromet, grmljavina), putovanja, problema u ponašanju i sl.

Sadrže L-triptofan - esencijalna aminokiselina koja utječe na proizvodnju serotonina (ima opuštajući i smirujući učinak); L-theanin- aminokiselina koja ima opuštajući učinak; Tiamin (vit.B1) - njegov nedostatak povezan s poremećajem živčanog sustava; nikotinamid; vitamin B6 i dr. sastojci. Može se davati u propisanoj dozi za trenutni učinak, a  za dugoročni učinak davati pola doze dnevno tijekom tri mjeseca. Za pse preko 30 kg se daje 2 i pol tablete dnevno.

Canpref - biljni sirup za pse za oralnu upotrebu. Sadrži biljke koje imaju djelovanje na živčani sustav. Biljni ekstrakti i litij u homeopatskoj otopini imaju prilagođeno djelovanje na živčani sustav uznemirenih i razdražljivih pasa. Canpref će reducirati nemir izazvan bukom, transportom te nepoznatim situacijama, na način da umiri psa bez gubitka koncentracije i sposobnosti kretanja. Koristi se preventivno u slučajevima tjeskobe tijekom vatrometa , grmljavine, izložbi i natjecanja i dr. Dozira se za pse iznad 20 kg - 5 ml tri puta dnevno priloženom žličicom.

Petvital Bachove mješavine za razne stresne situacije - s prilagođenim biljnim sastojcima.

Diacalm tablete za umirenje pasa i mačaka u stresnim situacijama. Dijetetski pripravak za pse i mačke s prirodnim sastojcima, koji pomažu opustiti i umiriti ljubimce u stresnim situacijama kao što su: putovanje, izložbe, promjena okoline, grmljavina, vatromet i sl. Pripravak (po mogućnosti) dati sat vremena unaprijed. Psi: 2-3 tablete na 10 kg tjelesne mase. Mačke: 1 tableta. Pripravak je bez prekida preporučljivo koristiti u razdoblju 2-3 tjedna, te davati najviše 2 puta dnevno. Djelatni sastojci: hmelj (humulus lupulus), korijen valerijane (valeriana officinalis) ekstrakt đumbira (zinginber officinalis) i dr.

Sedalin gel je anestetik sedativnog djelovanja koji umanjuje osjećaj straha, ali umanjuje i motoričku aktivnost jer opušta i mišiće. Sedalin gel mi se ne čini primjenjivim u ovim situacijama jer pas treba obavljati nuždu i šetati, a sa Sedalinom to možda neće biti u mogućnosti. O Sedalin gelu možete nešto više pročitati  u prijašnjem odgovoru Sedalin gel kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med.


Preporuka je da se  u takvim situacijama psa vodi na povodcu i u slučaju bačene patarde, nije ga preporučljivo tješiti i maziti jer na taj način takvo ponašanje i strah bude pohvaljen, što pas shvati kao prihvatljivo ponašanje. Psi se ponašaju po naučenim obrascima i potrebno je puno truda da se odviknu od toga. Bolje bi bilo da ga se animira sa nekim igrama ili igračkama koje voli u takvim trenucima, kako bi se opustio  i ne obraćao pažnju na ono čega se boji.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr