Povratak

Strah u pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezericu staru 4 godine i tešku 3 kg, koja ima velike probleme straha od grmljavine i pucanja petardi. Trese se, dahće, sakriva se i pogled joj je užasnut. I to traje i traje. Sve sam pokušala i ništa. Kupila sam feromone i uključivala ih u utičnicu, opet ništa. Problem je i kad ostaje sama doma, urla, plače i izgrebe cijeli zid. A nemam druge mogućnosti da je ne ostavljam samu. Kada je grmilo, dala sam joj na svoju ruku normabel od 2 mmg i bilo joj je bolje. Da li joj mogu to davati, koliko često i je li postoji nešto na biljnoj bazi za pse?
Unaprijed zahvaljujem,
Eta

O: U svijetu životinja strah predstavlja normalnu reakciju na prijeteće situacije ili odbojne stimulanse, a sve u svrhu zaštite životinje od boli.

Prestrašeni pas se može ukočiti, dahtati, tresti se, prekomjerno sliniti, pokušati pobjeći, sakriti se ili lajati na zvuk koji kod njega izaziva strah. U teškim slučajevima straha dolazi i do ozljeđivanja kod pokušaja bijega, bježanja dalje od izvora zvuka,...

U gore navedenim situacijama potrebno je osigurati sigurnu atmosferu svom ljubimcu, odnosno stvoriti sve preduvjete kako bi se ljubimac što sigurnije osjećao. Naravno, idealno bi bilo provesti dotične trenutke s ljubimcem te mu na takav način dati dozu sigurnosti. Također, u određenim težim situacijama potrebno je posegnuti i za različitim preparatima, koji se nalaze danas na tržištu, a svrha im je da umanje kod ljubimca pojačane podražaje na stresne situacije.

Tako, u našoj ponudi se nalazi npr. Canina Petvital Bachova cvjetna terapija, u obliku kuglica. Njihov sastav je aspen, crvenolisna šljiva, obična sunčanica, mimulus,... U ovakvom obliku, granulice se otope u vodi ili daju u hrani kako bi se sanirale situacije duševnih kriza ljubimaca.

Također, na tržištu postoje i drugi preparati u obliku tableta ili pasti koji se ljubimcima mogu prepisati u prevladavanju kratkotrajnih strahova.

O izboru najprikladnijeg preparata za Vašeg ljubimca, kao i o načinu primjene istoga, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru. Naime, isti će biti u mogućnosti, a sve prema zdravstvenom kartonu ljubimca, savjetovati Vas te Vam odgovoriti na pitanja.

Što se tiče grmljavine, psi obično imaju strah od glasnih zvukova koji se obično očituje bježanjem, preplašenim pogledom, zavlačenjem u sigurno skrovište. Ako pas laje na grmljavinu ili pak neki drugi iznenadan i glasan zvuk, može se raditi o obrambenom lajanju (to mu se ne sviđa i to pokušava otjerati). Ovakav problem rješava se zvukom grmljavine koji nije glasan i postupnim pojačavanjem istog. Granica do koje možete ići je početak lajanja Vašeg ljubimca. Tada stišate zvuk i ponovno pokušate kasnije, s manjom razlikom u glasnoći. Ovo je dobro raditi prilikom hranjenja psa jer će se tako naučiti ignorirati zvuk i jesti svoju hranu. Postupno se nelagoda od grmljavine gubi u psa te on ove situacije podnosi u skladu sa željenim ponašanjem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr