sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj pas bio je u kontaktu sa psom kojemu je nekoliko dana nakon dijagnosticirana šuga. Da li postoji mogućnost zaraze te da li postoji neka vrsta preventivnog liječenja šuge? Lp,Tomi

O: Šugu kod pasa mogu prouzročiti šugarci iz tri roda, i to: Sarcoptes, Otodectes i Notoedres. Prenosi se izravno (dodirom) i neizravno (preko zaraženih stvari).

Na infestaciju su najosetljivije mlade životinje, a bolest se javlja kod svih dobnih kategorija. Određeni faktori mogu stvoriti preduvjete za nastanak bolesti. Naprimjer, stres, pad otpornosti organizma, dob, loša kondicija, loši zoohigijenski uvjeti držanja, nepravilna prehrana, virusne infekcije, itd. mogu pogodovati za pojavu  i širenju bolesti. U koži  šugarci buše kanale u kojima polažu svoja jajašca, a hrane se krvlju, limfom i stanicama tkiva. Izazivaju jak svrbež te upalu i crvenilo kože s posljedičnim zadebljanjem površine kože. Često dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama.

Na promijenjenim mjestima, javljaju ce mali crveni čvorići, vezikule i pustule (mjehurići različitih veličina). Izražen je jak svrbež pa se na koži mogu javiti i ogrebotine i rane zbog češanja. Nastaju kraste i dlaka otpada, a koža postaje suha i zadebljala. Zahvaćene površine s vremenom postaju sve veće. Životinja prestaje jesti, mršavi, a javlja se i anemija koja postaje sve izraženija. Neki psi nemaju klasične znakove šuge nego je izraženo  manje crvenilo na koži i povremeni svrab.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i nalaza uzročnika (larvi i odraslih jedinki) u skarifikatu odnosno strugotini kože, no šugarca nije lako naći. Materijal se uzima sa periferije promijenjenih mjesta, gdje su šugarci najaktivniji i gdje ih je najviše.

Samo liječenje je dugotrajno. Može se provoditi lokalno, kupkama u specijalnim preparatima, a kod generaliziranog oblika uz potpornu terapiju se primjenjuje i peroralna ili parenteralna (injekciona) aplikacija lijekova. Osim terapiranja životinje potrebna je i dezinfekcija prostora. Prilikom liječenja potrebno je odvojiti bolesne od zdravih pasa. Nakon toga, preporuča se nanijeti na kožu međulopatičnog područja preparate Stronghold ili Advocate u obliku ampula. Navedeni preparati se između ostalog koriste i za suzbijanje šugaraca, no treba napomenuti da ne štite od krpelja. Sadržaj ampule aplicira se na kožu u međulopatičnom području. Stronghold se izdaje isključivo na veterinarski recept. Da bi se temeljito uklonilo uzročnika šuge aplikaciju je potrebno ponoviti za mjesec dana.

Za početak bi bilo najbolje da se sa svojim ljubimcem obratite ambulantnom veterinaru i posavjetujete sa njim o daljnjem postupku.

OZNAKE: