dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo psa koji već duže od godinu dana ima šugarac. Liječili smo ga i u privatnoj veterinarskoj ambulanti, ja sam kupovala ampule, Purivet, kapi za uho, vozili smo ga dva puta na pranje uha, prala sam prema preporuci veterinara kućicu sa izosanom. Stanje mu je sad bolje,  iako naravno ne skroz, iako mu se na nekim mjestima koža peruta i oko trbuha postoji crvenilo, te me najviše zabrinjava što mu dosta dlake otpada. Pitanje je da li bi bilo dobro okupati ga, da li postoje šamponi za pse i koliko koštaju i što još da napravimo jer stanje je malo bolje pa se pogorša, a moram priznati da nas  je to i financijski dosta iscrpilo.
Hvala unaprijed, Ana

O: Šuga je kožna parazitarna bolest uzrokovana mikroskopski sitnim grinjama - šugarcima. Ovi paraziti žive na koži ili u koži životinja i čovjeka gdje se hrane i razmnožavaju. Svojim prisustvom i raznim aktivnostima na ili u koži uzrokuju upalne promjene, što se manifestira jakim svrbežom, odebljanjima i perutanjem kože, a sve to prati stvaranje krasta i gubitak dlake.
U pasa se najčešće pojavljuju tri vrste šugaraca:
- Otodectes cynotis - lokalizirani na području vanjskog zvukovoda, hrane se cerumenom te izazivaju iritaciju osjetljive sluznice kao i stvaranje preduvjeta za razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija,
- Sarcoptes canis - najčešće na prednjim dijelovima tijela (koža glave i vrata) ali i na drugim dijelovima tijela. Migrirajući kroz kožu hraneći se krvlju, limfom i tkivnim stanicama izazivaju izraziti svrbež s posljedičnim zadebljanjima kože.
- Demodex canis - grinja koja uzrokuje bolest pod nazivom demodikoza. Uzročnik živi u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama. Bolest se najčešće pojavljuje u obliku lokaliziranih promjena iako nisu rijetki i slučajevi generaliziranog oblika.
 
U pojavi bolesti postoje i određene predispozicije. Tako, stres, pad otpornosti organizma, dob, loša kondicija, loši zoohigijenski uvjeti držanja, nepravilna prehrana, virusne infekcije,... mogu stvoriti preduvjete za pojavu kao i širenje bolesti. U posljednje vrijeme, velika važnost se pridodaje i genetskoj predispoziciji kao i prijenosu s majke na podmladak.
 
Liječenje ovog oboljenja se obavlja u skladu s postavljenom dijagnozom i nerijetko je dugotrajno. Za vrijeme liječenja, savjetuje se ojačati prehranu bogatu bjelančevinama te istovremeno siromašnom s masnoćom kao i pojačati unos vitaminsko-mineralnih pripravaka (pogotovo onih namijenjenih poboljšavanju statusa kože i dlake, npr. biotin, esencijalne masne kiseline,...). U liječenju lokalnih oblika, primjenjuju se kupke specijalnim preparatima tijekom određenog vremenskog perioda. Pri generaliziranom obliku bolesti, uz potpornu terapiju se primjenjuje i peroralna aplikacija lijekova. Tijekom same terapije, nužno je stalno biti u kontaktu sa svojim veterinarom kao i redovito dolaziti na kontrole radi daljnjeg usmjeravanja kao i eventualnih korekcija terapije.
 
U osiguravanju higijene ljubimca, na tržištu postoje mnogi preparati namijenjeni toj svrsi. Međutim, kako navodite da se kod Vašeg ljubimca stanje još nije u potpunosti riješilo i da su još uvijek prisutne promjene po koži (iritacije i crvenilo), kupanje sa šamponima bi trebalo maksimalno reducirati ili koristiti posebne medicinske šampone namijenjene za tu svrhu.
 
Stoga, smatram da bi Vam za početak najbolje bilo da se sa svojim ljubimcem obratite svojem veterinaru. Naime, jedino će on u skladu s povijesti bolesti kao i postojećim zdravstvenim stanjem ljubimca biti u mogućnosti najprikladnije pomoći ljubimcu kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz samo izlječenje ljubimca kao i postizanje optimalne kvalitete života.

OZNAKE: