Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kao prvo želim da Vas pozdravim, a onda da Vas i zamolim za savjet. Već otprilike godinu dana nos kod mog, 8 godina starog, koker španijela je suh, krastav... Sada ima na sebi već jednu pukotinu koja zna pri većim naporima psa i da malo krvari. Iscjetka nema nikakvog. Pas je veseo i problemi sa nosom ne utiču na njegovo opće zdravstveno stanje. Veterinar nam je savjetovao Nystatin kremu, koju smo cijelu potrošili, ali pomaka nema. Na svoju ruku smo probali i sa Bepanthenom i maslinovim uljem, ali ništa ne pomaže. Imate li Vi kakav savjet što napraviti? Bila bih Vam zaista zahvalna na odgovoru.
S poštovanjem, Dragana

O: Postoje mnogi razlozi koji mogu učiniti nos ljubimca suhim. Tako, mogli bismo izdvojiti činjenicu da je nos ljubimca često suh ujutro, kada se ljubimac i probudi, kada je ljubimac dehidriran ili spava i drži se u prostoriji u kojoj je vruće.
 
Međutim, suhoća samog nosa ne ukazuje na postojanje određene infekcije ili oboljenja. Naime, nos ljubimca po svojim kvalitetama (suh, mokar, topao, hladan,...) varira tijekom dana.
 
U slučajevima kada je nos ljubimca duže vrijeme suh, a prisutni su i drugi klinički znakovi bolesti, poput opće slabosti i letargije, gubitka apetita, povraćanja, proljeva,... induciran je posjet veterinaru.
 
Također, u slučajevima kada je nos ljubimca ispucao u većoj mjeri, kada su prisutne kraste ili krvarenja te otvorene rane, situacija "poziva" posjet veterinaru.
 
Određeni slučajevi preosjetljivosti kao i alergijskih stanja mogu biti povezani s suhim nosom ljubimca. Također, suh nos ljubimca se može dovesti i u vezu s opeklinama (npr. od sunca).
 
Određene autoimune bolesti mogu u svojoj kliničkoj slici imati i izrazito suh i ispucao nos s krastama.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam ponovni posjet veterinaru kako bi isti mogao procijeniti situaciju te Vas dalje savjetovati ovisno o dijagnozi. Naime, ako nisu prisutni drugi simptomi, moguće je da se radi o dermatološkom problemu, kao što je npr. alergija i osjetljivost na plastiku kod životinja koje se hrane iz plastičnih posuda. U tom slučaju, upotreba posuda od nehrđajućeg čelika trebala bi ukloniti problem.

OZNAKE: