sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa mješanca collie starog 12 godina. Do prije 3 dana bio je vrlo vitalan, rado išao u šetnju i igrao se. Jedino što smo već duže vrijeme primjećivali je da je teže hodao uz stepenice (obzirom da mi stanujemo na 2. katu obiteljske kuće. U nedjelju sam primjetila da malo nakrivo drži glavu i lagano povremeno zašemeće ( kao da na momenat izgubi ravnotežu). Moram spomenuti da je malo i podeblji (zadnje vaganje bilo je 36 kg). Kad se penjao stepenicama prije 3 dana zaletio se i pao na stepenicama. Je li moguće da je tada doživio udar? Prema svim simptomima nekako sam stekla dojam da je dobio lagani moždani udar. Da li je to moguće i ima li šanse za oporavak? Naime on i dalje hoda ( doduše polako jer mu ne dozvoljavam da žuri)normalno jede i pije, izvodimo ga u kraće šetnje 3- 4 puta dnevno i dajem mu vitaminske tablete svaki dan. Količinu hrane smanjila sam mu za 1/3 i dajem mu 3 puta dnevno manje količine. Danas ga vodimo njegovom veterinaru na potpuni pregled. Koju hranu da mu kupim nakon ovoga?

Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru,

Dolores

O: Moždani udar u pasa se javlja kada je poremećen dotok krvi u mozak ili zbog blokirane arterije (ishemični moždani udar) ili zbog krvarenja koje nastaje zbog rupture krvne žile u mozgu (hemoragični moždani udar). Za normalno funkcioniranje mozga, potrebni su glukoza i kisik, a njih donosi krv koja cirkulira kroz krvne žile. Prekidom normalne cirkulacije, prestaje opskrba tkiva sa kisikom i glukozom i dolazi do njegovog odumiranja.

Uzroci nastanka moždanog udara mogu biti brojni. Najčešće se radi o embolusu ili trombu, ali uzrok može biti i  blokada arterije zbog bolesti bubrega, bolesti srca, Kušingove bolesti, diabetesa, povišenog krvnog tlaka ili bolesti štitnjače. Uzrok obstrukcije mogu biti i  tumori i paraziti. Ponekad se uzrok nastanka moždanog udara ne može otkriti.

Kakve će posljedice imati pas, ovisi o mjestu i opsegu oštećenja krvne žile, a posljedično i okolnog tkiva. Općeniti simptomi su: naginjanje glave na jednu stranu, okretanje glave na suprotnu stranu od one na kojoj vlasnik zove psa, sljepoća, gubitak ravnoteže, letargija, gubitak kontrole nad mjehurom i mokrenjem, promjene u vladanju. Ne postoji dobna, spolna ili pasminska predispozicija za pojavu  moždanog udara kod pasa.

Kod sumnje na moždani udar veterinar će napraviti klinički pregled pažljivo prateći simptome i sve potrebne pretrage da bi se postavila dijagnoza. Liječenje treba započeti što prije, a cilj je smanjiti oticanje mozga, odnosno sniziti intrakranijalni tlak. Samim tim sa smanjuje oštećenje okolnog tkiva i povećava dotok krvi i opskrba sa kisikom i glukozom. Primarne uzroke nastanka moždanog udara treba liječiti da bi se spriječilo nastajanje novih udara. Rano postavljanje dijagnoze i brzi početak terapije pridonose boljem oporavku. Kod većine pasa koji prežive prvih nekoliko dana nakon moždanog udara, prognoza je uglavnom povoljna. Klinički simptomi se obično smanjuju ili povlače 48 do 72 sata nakon početka liječenja, a većina se pacijenata oporavlja za nekoliko tjedana. Nažalost moguća su i trajna oštećenja.

Dugoročna prognoza ovisi i o primarnom uzroku nastanka moždanog udara. Ukoliko je psu potrebno pomoći pri hranjenju, za to mogu poslužiti visoko energetske medicinske hrane,  mekane konzistencije. To su Hills a/d, Royal Canin  Recovery , Eukanuba High calorie i Purina c/n. Zbog njihove mekane konzistencjije, ove hrane se mogu davati i pomoću brizgalice ili sonde onim životinjama koje ne jedu same.

Budući sa ste napisali da ćete psa odvesti veterinaru, što je svakako potrebno učiniti što prije, on će Vam dati dodatne preporuke o prehrani s obzirom na nalaze i postavljenu dijagnozu.

OZNAKE: