MarinaGabricDragovic new


Odgovara:
Marina Gabrić Dragović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam štene dalmatinera. Za par dana će mu biti 2 mjeseca. Zaspao je u kućici i ja sam došao na metar do njega i zvao ga, fićukao i na kraju počeo i vikati da se on probudi, ali nula bodova, uopće nije reagirao na sve to... i kad sam ga dodirnuo onda se probudio. Mislio sam da ima problema sa sluhom, ali kad šećem po dvorištu s njim reagira na glasove. Zanima me je li moguće da ima toliko čvrst san da ga ja ne mogu probuditi dok ga ne dodirnem? Luka

O: Nakon rođenja štene ne čuje u prva dva tjedna života. Zatim se ušni kanal otvara i štene može percipirati zvukove. Dok se zdravo štene vrlo brzo privikne na indetifikaciju zvukova, pas koji ne čuje oslanja se na svoje oči i nos koji nadoknađuju njihovu nesposobnost sluha. Koristeći primarno vizualne znakove, gluho štene se čini da reagira na zvukove na isti način kao što to rade i štenci koji normalno čuju.

Gluhoća može biti urođena ili stečena.

U većini slučajeva radi se o uređenoj gluhoći koja je usko povezana s nedostatkom stanica koje proizvode pigment (melanociti) i stoga je najzastupljenija u pasmina pasa i mačaka kod kojih prevladava bijela boja (Dalmatinski pas, Argentinska doga, Beagle, Bull terijer, Buldog, Maine Coon mačke, križane bijele mačke...). Ovakav oblik gluhoće nastaje zbog denegeracije krvnih žila koje opskrbljuju unutarnje uho. Do tog procesa dolazi kod šteneta u starosti od oko 4 tjedna. Točan način nasljeđivanja nije poznat. Stečena gluhoća može biti posljedica opstrukcije ušnog kanala kao posljedica prekomjernog nakupljanja cerumena, opsežne  infekcije, tumora, anatomskog defekta u razvoju vanjskog uha itd.

Najsigurniji način utvrđivanja gluhoće ili stupnja gluhoće je pomoću BAER (Brainstem Auditory Evoked Response) testa - objektivne elektrodijagnostičke  metode procjene sluha. Radi se o bezbolnom i neinvazivnom testu gdje se puštanjem zvučnog stimulansa direktno u uho očitava ili ne očitava električna aktivnost u zvučnim prohodima i moždanom deblu. U slučaju da životinja čuje električna se aktivnost očitava kao pisani zapis u obliku krivulje, dok kod životinja koje ne čuju očitava se samo ravna linija.

Stoga Vam predlažem da odvedete svog ljubimca kod veterinara kako bi ga  pregledao i proveo testiranje BAER testom da isključite (ili potvrdite) mogućnost gluhoće jer saznanjem o eventualnoj gluhoći uspostavlja se novi vid komunikacije s ljubimcem i održava kvaliteta njegovog života.

OZNAKE: