jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam ženku bullmastiffa staru 4 mjeseca. Nisam ni slutila da nešto s njom nije u redu dok me jedan čovjek nije upitao je li njezin rep normalan. Sada nakon što sam istražila na internetu i vidjela dosta slika, sumnjam da joj je rep slomljen. Zanima me postoje li šanse da se rep, ukoliko je zaista slomljen, ispravi te postoji li dobar veterinar u okolici Vukovara ili Osijeka kojeg bi mi mogli preporučiti za navedeni problem?
Hvala! Anamarija

O: Ako ste primjetili da Vaš pas bolno reagira na bilo kakvu  manipulaciju sa repom, da je rep u neprirodnoj poziciji ili visi pod kutom, riječ je o mogućoj frakturi ili lomu repnih kralježaka koji su u stvari produžetak kralježnice kroz koju prolazi leđna moždina iz koje izlaze živci i kao takav je vrlo važan dio anatomije tijela.

Ukoliko je prijelom smješten u sredini repne kralježnice ili prema kraju repa, moguća su zaraštavanja bez većih smetnji po zdravstveno stanje životinje.

Ako je lom smješten bliže korjenu repa, moguće su poslijedice u vidu smetnji prilikom mokrenja ili defekacije. Tada je indicirana amputacija repa.

Također, treba spomenuti i sindrom slomljenog ili mrtvog repa (cold water tail) i naročito kod pasa koji brzo mašu repom (pretežno lovački psi) ili pasa koji su se kupali u hladnoj ili pretoploj vodi. Najčešće se radi o ozlijedi mišća repa i spontano prolazi za 1-2 tjedna.

Preporučam Vam da opipate rep čitavom njegovom dužinom ne biste li uočili nepravilnosti u kontinuitetu, eventualnu bolnost, pomičnost, otečenost. Primjetio sam da niste spomenuli eventualne traume iz prijašnjih situacija koje bi mogle izazvati takvo stanje.

Za stručniju procjenu savjetujemVam da posjetite Vašeg veterinara kako bi sa sigurnošću ustanovio o kakvoj ozlijedi je riječ i je li uopće riječ o ozlijedi ili je riječ o nepravilnom položaju dijela repa. Rendgenskom snimkom otkonit će se sve nedoumice. Na području grada Osijeka svaka veterinarska ambulanta za male životinje, stručno i tehnički je osposobljena za dijagnostiku problema takve vrste.

OZNAKE: