dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam psa starog 4 godine i već godinu dana ima krvave stolice. Čistili smo je od parazita i glista, pregledali analke, ali i dalje krvari. Radili smo krvnu sliku koja je rezultirala niskim hemoglobinom (pretpostavljam od dugog krvarenja). Davali smo joj je K vitamin, što nam je preporučio veterinar i hrani se specijalnom Eukanuba dehidriranom hranom za gastrointestalne probleme. Ne pomaže. Ponekad se smiri na 2-3 dana, a onda opet ima svježe krvi u stolici. U početku je krv samo bila na kraju obnavljanja nužde prilikom naprezanja, a sad se pojavi već i u početku. Pas se potpuno normalno ponaša, nema povišenu temperaturu ni bilo koje druge simptome. Nismo iz Zagreba, obišli smo više veterinara, ali još nitko nam nije uspio pomoći.
Molim vas za mišljenje i savjet.
Hvala, Ana

O: Hematohezija je pojava svježe (crvene) krvi u stolici. Pojava svježe krvi u stolici najčešće je posljedica krvarenja iz donjeg dijela probavnog sustava (debelo crijevo i rektum).

Hematohezija može biti i posljedica krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava, iako se takvo krvarenje češće manifestira kao melena (crna, katranasta stolica). Hematohezija kao posljedica krvarenje iz gornjeg dijela probavnog sustava najčešće ukazuje na opsežno krvarenje koje neposredno ugrožava život. Najčešći uzroci hematohezije u starije životinje su  tumori debelog crijeva ili rektuma, a kod mlađih posumnjamo na parazite ili infekcije uzrokovane bakterijama, virusima, protozoama...

Polipi, benigne mase u kolonu i rektumu, same po sebi i nisu opasne, ali mogu stvoriti mehaničke prepreke, kao i upale debelog crijeva i njihovo oštećenje, koagulopatiju, probleme sa koagulacijom, ulaženje jednog dijela crijeva u drugo te mnoga druga stanja.
 
Razlozi krvarenju mogu biti i suženje anusa ili kolona, upala, kao i reakcija na neku traumu; zatim, upale analnih vrećica ukoliko njihov sadržaj postane krvav. Uz to se može javiti i oštećenje kože oko anusa usled bakterijskih infekcija, sa posljedičnim krvarenjem napukle i oštećene kože. Intolerancija na hranu također mogu biti uzrok krvave stolice pa tako konzumiranje nejestivih predmeta, iznenadne promjene ishrane kao i korištenje ljudske hrane koja sadrži više začina i aditiva. Trovanje je također još jedan od mogućih uzroka nastalog stanja.

Točnu dijagnozu može dati veterinar koji će pregledom istražiti što više detalja o životu psa, njegovoj ishrani, ponašanju i navikama, kako bismo stvorili sliku o mogućnostima koje su dovele do takvog stanja. Uz to, neophodne su dijagnostičke pretrage kao ultrazvučne i rentgenske pretrage i endoskopski pregled rektuma.

Endoskop je duga, fleksibilna cijev s kamerom i izvorom svijetla na vrhu cijevi. Unutar cijevi se nalazi radni kanal koji omogućuje prolaz raznih instrumenata (za biopsiju, kliješta). Najčešće veličine endoskopa su oko 110-140 cm dužine i promjera oko 1cm što je optimalno za određene vrste endoskopski pretraga, najčešće za pse i mačke. Endoskop se koristi za vizualnu pretragu šupljih organa kao što je  pregled usne šupljine, ždrijela, grkljana, gornjeg dijela probavnog sustava (jednjak, želudac, početni dio crijeva), donjeg dijela probavnog sustava (debelo crijevo; veliki dio tankog crijeva nemoguće je pretražiti endoskopom); također se izvode pretrage dišnog sustava (nos i strukture vezane uz nosne prohode, dušnik, pluća) te mokraćno-spolnog sustava (cistoskopija).

Endoskopija se izvodi u općoj (inhalacijskoj) anesteziji. Nakon uvoda u anesteziju (sedacije) i indukcije životinja se intubira, priključuje na uređaj za inhalacijsku anesteziju i uređaj za praćenje vitalnih funkcija pacijenta te se pristupa endoskopiji. Važno je spomenuti da je endoskopija relativno bezbolan zahvat, nakon buđenja životinja je spremna na odlazak kući istog dana. Endoskopiju možete obaviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu Heinzelova 55 (01/2390 390) na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju.
 
U Vašem slučaju povoljno je da je pas dobrog općeg stanja i da ste prešli na medicinsku prehranu. Međutim, potrebno je razlučiti radi li se o intoleranciji na hranu ili o organskom poremećaju odnosno o kroničnom crijevnom poremećaju. Za probavne poremećaje koristi se i pripadajuća hrana, a za intolerancije hipoalergena hrana (npr. Eukanuba  Dermatosis, Royal Canin Hipoallergenic, Hill's z/d, Purina HA).

Novi pristup u liječenju kroničnih i/ili rekurentnih crijevnih poremećaja je primjena preparata Entero-chronic. Može se posipati po hrani, a može se koristiti duže vrijeme. Daje se jednom na dana najmanje 30 dana do 6 mjeseci u dozana koje se određuju prema težini. Preporučuje se u pasa i mačaka sa crijevnim poremećajima sa stalnim upalama ili lezijama uzrokovanim: bolešću IBD, poremećaj propusnosti crijeva, infekcije (bakterijske, virusne, protozoarne), endokrine insuficijencije gušterače, insuficijencije jetre, kronične bubrežne insuficijencije, dijareje prolongirane antibiotskom terapijom, intolerancije na hranu, ishemije i hipoksije.

Entero-chronic sadrži α-glukan Butyrogenic proizvodi butiratom u životinjskim crijevima.To je glavni energetski supstrat kolonocita i olakšava obnovu i opravak epitela. Mukozna površina crijeva je prekrivena jednom sloju stanica poznat kao enterociti.  α-glukan butyrogenic pomaže enterocima razviti mehanizme zaštite od oksidativnog stresa i pomaže modulaciji lokalne upale. MPS Protect može pojačati mucin koje pokrivaju površinu crijeva, čime se sprečava patogenih bakterija adherencija na crijevnu sluznicu. β-glukana i MOS su specifični supstrat korisnih bakterija i poboljšavaju održivost tih bakterija. MOS dobro neutralizira toksine iz hrane za naknadnu ekskreciju.

Stoga, savjetujem primjerenu prehranu i Entero-chronic te kontrole kod Vašeg veterinara.

OZNAKE: