Povratak

Svrbež i ranice na njuški, suzenje očiju i češanju ušiju psa - dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Šiba Inu, 5 godina. I pored malog dvorišta, najviše boravi u kući. Ima nekoliko simptoma. Najozbiljniji – u periodu zime ima česte, snažne nadražaje svraba, skoro isključivo njuške. Stvaraju se ranice. Drugo: u toku cijele godine ima blage naznake alergije (suze mu oči). Treće: povremeno u toku godine otresa glavu zbog nekog svraba u ušima (veterinari više puta gledali, zbog sumnje na upalu uha, ali negativno). Ne znam da li je sve ovo povezano i kako da zaustavim češanje. Reagira dobro na Promizon, ali samo dok ga dobija. Mirko

O: Iz svega navedenog teško mi je bilo što komentirati i zaključiti. Nažalost, navedeni simptomi kao takvi su vrlo nespecifični te se javljaju u sklopu velikog broja različitih patoloških stanja, kao što su različite parazitoze, metabolička oboljenja, autoimune bolesti i alergijska stanja organizma. Upotrebom kotikosteroida samo se privremeno rješava simptomatologiju, ali to nije lijek za stanje koje je dovelo do pojave istih.

U svakom slučaju, predlažem Vam da potražite drugo mišljenje, u veterinarskoj ambulanti u kojoj je potrebno obaviti kompletan klinički pregled i laboratorijksu dijagnostiku, kako biste došli do uzroka ovoga stanja, a time i pravilnog liječenja istoga.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr