dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam američkog staforda starog 9 mjeseci i zanima me je li normalno da su mu testisi jako tamne boje, gotovo crni? Hvala na odgovoru. Lijepi pozdrav, Kruno

O: Tamnjenje kože ili hiperpigmentacija u pasa obično je posljedica prekomjerne količine melanina u stanicama. Melanin je tvar ili pigment koji psu daje boju kože i dlake.
 
Melanin se u svih sisavaca javlja u dva oblika: eumelanin i feomelanin. Eumelanin je crni ili tamnosmeđi pigment. Feomelanin daje žućkastu nijansu. Melanin sintetiziraju specijalizirane stanice, melanociti, a nalaze se u koži, korijenu dlake i drugim mjestima u tijelu, a na poticaj melanotropnog hormona. Melanociti se koncentriraju u obliku malih pigmentnih čestica (melanosoma) koje se zatim transportiraju staničnim izdancima melanocita u okolne keratinocite. Na mjestima na koži gdje su melanociti izrazito koncentrirani i/ili vrlo aktivni javlja se lokalizirana tamnija pigmentacija.

Ovo nastaje ili zbog povećanog broja melanocita ili povećane produkcije melanina i njegovog deponiranja u bazalnom epitelu. Ovo se događa ili sekundarno na upalu ili pak idiopatski (primarno).

Jedan od uzroka ovakvoj promjeni navodi se atopički dermatitis. Najčešće zahvaćena područja na psu su prepone, pazusi te mjesta između prstiju. Kao reakcija na nepoželjni podražaj dulje vremena i sama koža s vremenom mijenja boju. Umjesto blijedoružičaste boje polagano se razvija tamnije pa i crno obojenje, a naročito na onim mjestima gdje je koža bila upalno zacrvenjena. Osim hiperpigmentacije, na koži se mogu javiti makule ili pak mrlje koje su prvenstveno karakterizirane promjenom boje kože. Makule su lokalizirane promjene, ograničene i manje od 1 cm veličine, dok su mrlje manje ograničene i mnogo većih dimenzija.
 
Radi Vaše sigurnosti kao i samog zdravlja ljubimca, za početak bi bilo dobro odvesti ljubimca na pregled kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti obaviti kompletan pregled kože i dlake te Vas dalje, u skladu s postavljenom dijagnozom, savjetovati kao i odgovoriti Vam na sva pitanja.

OZNAKE: