Povratak

Tegobe s mokrenjem i nemogućnost zadržavanja mokraće u kujice starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Križanka u tipu šetlandskog ovčara. Starost trinaesta godina. Problemi počeli prije godinu i pol. Počela je otežano mokriti. Nije mokrila krvavu mokraću. Popila je jednu turu antibiotika. Stanje se donekle malo popravilo. Onda je opet sve teže mokrila, ali je još uvijek kontrolirala mokraću. Povremeno se u mokraći vidjela 2-3 kapljice krvi. Opet je po preporuci veterinara popila jednu turu antibiotika. Ništa nije bilo bolje. Kod mokrenja se čak od napinjanja podiže na prednje noge. Kada zaspi ne kontrolira mokraću. Krvi umokraci više nema, ali joj mokraća neprekidno po malo odlazi. Ljubimica je još uvijek vitalna, ne tako kao prije, ali potrči i poigrati se, apetit je veoma loš, jako je smršavila. Ne možemo je više držati u kući, to je i za nju i za nas veliki problem. Napravili smo joj u garaži zaseban dobro izoliran prostor, tako da joj nije hladno. Ispod je debeli stiropor, no 2 puta dnevno joj mjenjam podlogu jer bude mokra. Veterinar je rekao da sada više nema druge mogućnosti. Pati i ona - što ne može biti sa nama, ali i ja, jer mi je teško tako tužnu je gledati. Da li postoji ikakvi dostupni lijekovi koji bi joj mogli olakšati ostatak života. Hvala vam. Katica

O: Iako u kujica postoji cijeli niz mogućih uzroka tegoba s mokrenjem, najčešći su infekcije, zatim djelomična ili potpuna začepljenost mokraćnih puteva zbog formiranja mokraćnih kamenaca te nemogućnost zadržavanja mokraće u starijih i steriliziranih ženki uslijed hormonalnog disbalansa.

Infekcije mokraćnih puteva pogoduju nastanku mokraćnih kamenaca i obrnuto. Kamenci oštećuju sluznicu uretre te posljedično nastupaju infekcije. Ovisno o stupnju ovakvog oboljenja dolazi do djelomične ili potpune nemogućnosti pražnjenja mjehura što ponovo pogoduje razvoju bakterija.

Vaš veterinar bi trebao pregledati mokraću kujice i odrediti kiselost mokraće. Prema nalazu određuje se i način prehrane. Da bi se spriječio nastanak kamenaca i njihovo otapanje pse treba hraniti programima Urinary (suha ili hrana u konzervama) što se i terapijski pokazalo kao odličan izbor.

Ukoliko je do nemogućnosti zadržavanja mokraće došlo zbog hormonalnog disbalansa kujici bi bilo dobro uvesti u terapiju  Propalin sirup, koji se pokazao kao vrlo učinkovit lijek za ovakve tegobe.

Kao potporu i kao prevenciju nastanka i širenja infekcije preporučam Vam dodatak PROTEXIN CystoPro. Ovaj kompleksni dodatak u obliku kapsulica štiti sluznicu donjih mokraćnih puteva, stabilizira njenu mikrofloru i čini je otpornom na infekcije.

Sve navedeno dostupno je u ljekarnama Pet centra, s time da svakako prvo trebate konzultirati veterinara koji kujicu liječi. Propalin sirup izdaje se na veterinarski recept.