sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Pas mi je otrovan štakorskim otrovom. Pas je uz velike poteškoće uspio preživjeti nakon 6-dnevne terapije od strane veterinara. Trenutno odbija svaku hranu i ne želi ništa popiti. Molio bih vas preporuku za neku hranu koja bi mu možda otvorila apetit te da li mu je potrebno / poželjno davati neke vitamine i minerale kako bi se što lakše oporavio (vaša preporuka). Lp, Vladimir

O: Trovanje otrovima za štakore je jedan od najčešćih oblika trovanja kod pasa. Ova skupina otrova dolazi u različitim oblicima, a svi djeluju kao antikoagulanti i najčešće  su kumarinski derivati. Imaju kumulativno djelovanje u organizmu pa se toksični učinak javljuja tek nakon što se unese određena doza, odnosno nakon što prođe određeno vrijeme. U onim slučajevima kada se u organizam odjednom unese  vrlo velike doze  može doći do  akutne vazodilatacije i pada  krvnog tlaka te smrt zbog hemodinamičkog kolapsa. Otrovi za štakore  su kompetitivni inhibitori vitaminu K u procesu grušanja krvi, a osim toga, oštećuju kapilarni endotel. Njihov se  toksični učinak očituje u nastanku hemoragiče dijateze.

Klinička slika se očituje nastankom  slabosti životinje, bljedilom vidljivih sluznica i krvarenja po tijelu, u obliku većih ili manjih hematoma po uškama, butovima, u okolici zglobova, posebno skočnog zgloba te po vidljivim sluznicama. Krvarenja se nastaju  u svakom tkivu, u potkožju, mišićju, pod poplućnicom, potrbušnicom, u mozgu itd. Otrovane životinje mogu imati krvavi proljev ili povraćati krv,kašljati zbog nakupljanja krvi u plućima,  mogu krvariti na nos ili mokriti krv. Svaka ozljeda, pa čak i ubod najtanjom iglom može izazvati nezaustavljivo krvarenje.

Liječenje se provodi specifičnim farmakološkim antidotom, a to je vitamin K (Konakion). Uz njega dajemo infuzije glukoze i fiziološke otopine, čime suzbijamo dehidraciju i nadomještamo volumno izgubljenu krv. C vitamin se primjenjuje zbog zaštite endotela krvnih žila , a komplikacije bakterijske prirode sprečavaju antibiotici. Sama terapija kod trovanja traje 10 do 14 dana jer zbog kumulativnog djelovanja (sporo se izlučuje i sporo se razgrađuje) svaka rezidua ("zaostala") u organizmu može uzrokovati recidiv (ponovne pojavu znakova i povrat stanja).

Za vrijeme oporavka treba davati lako probavljivu hranu (npr. Intestinal formule - Eukanuba, Royal Canin, Hill's i/d ili Purina EN). Ove hrane su visoko  probavljive pa ih i uz smanjenu enzimatsku aktivnost crijeva mogu probaviti. Prebiotici ili "dobra vlakna" potiču regulaciju dobre mikroflore. U ponudi ljekarni Pet centra nalaze se i posebne hrane za oporavak: Royal Canin Recovery, a/d Hill's, Convalescence od Purine ili High calorie od Eukanube. To su potpune dijetetske hrane za pse i mačke koje sadrže visoku razinu energije i esencijalnih hranjivih tvari. Također je preporuka hranu za oporavak davati u periodu 2-3 dana, a dalje nastaviti hraniti hranom koja se koristi kod probavnih poremećaja, a to suhrane koje sam  ranije već spomenula. Također, psu možete dati i Calo pet pastu – visokokalorični dodatak hrani s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, taurinom, vitaminima i mineralima za pse i mačke. Njome se u organizam unosi energetski koncentrat u obliku vrlo ukusne paste obogaćene životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova ukusna pasta može se nuditi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Ako životinja u potpunosti odbija hranu, uputno je pastu dati kao samostalan obrok u količini 3-4,5 g/kg tjelesne mase.
 
U svakom slučaju pridržavajte se svih naputaka Vašeg veterinara. Obavještavajte  ga o svim oscilacijama tijekom samog oporavka, jer je na  takav način je moguće veterinaru pratiti sam tijek oporavka kao i prikladno reagirati, po potrebi.

OZNAKE: