ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Moja pudla pije B kompleks, po preporuci veterinara, radi epileptoformnih napada. Nije mu prepisan nikakav drugi lijek jer su napadi izrazito blagi. 10-tak dana koristi jači B kompleks, na svoju ruku sam ga kupila, u nadi da bolje djeluje. Je li moguće predoziranje B vitaminom? Jučer je odjednom postao slab, nesiguran na nogama, opća slabost, nešto kasnije dezorijentiran i hiperaktivan. Nije popio B kompleks, a dala sam mu normabel 2 mg, da se smiri, po preporuci veterinara. Pomalo, sve je bio bolje, na kraju i zaspao, danas je sasvim normalnog ponašanja. Ima 3 godine i ovo se prvi put dogodilo.

O: Neki od vitamina B kompleksa mogu se predozirati te na organizam psa imati toksičan učinak. To su vitamini B3 i B6.

Vitamini B kompleksa se propisuju u najvećem broju slučajeva, dok se terapija pojedinim vitaminom (ili kombinacijom samo nekih) provodi ciljano i po preporuci veterinara.

Iako se hipervitaminoza ovim vitaminima javlja samo u slučajevima višestruko povećanih doza koje se daju kroz duži period, moguće je da su opisani simptomi povezani uz previsoke doze B kompleksa.
 
Svakako se kod promjene terapije konzultirajte s veterinarom koji liječi Vašeg psa i koji je točno upućen u njegovo opće stanje.

OZNAKE: