Povratak

Terapija za psa oboljelog od lišmanioze | Alopurinol i Milteforan

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Možete li mi pomoći da dođem do jedne informacije? Imam zlatnog retrivera koji je dobio bolest lajšmaniozu. Veterinar nam je rekao da počne piti alopurinol tablete ujutro i uveče po 3 komada, a ja sam čula da je sirup milteforan dobar za tu bolest, pa ako možete da mi kažete neka vaša iskustva povodom liječenja od te bolesti i ima li negdje u Hrvatskoj da se kupi taj sirup? Da li ga nabaviti nekako, tj. je li to puno bolje od lijecenja alopurinolom ili da se upotrebljavaju oba lijeka zajedno? Srdačan pozdrav! Ljubica

O: Adekvatnog i djelotvornog lijeka protiv ove bolesti nažalost nema, niti jedan lijek nije u mogućnosti kompletno eliminirati parazita iz inficiranog organizma psa. Lijekovi koji se daju ljubimcu nakon dijagnosticiranja lišmanioze prvenstveno bolest drže pod kontrolom. Terapija koja se najčešće upotrebljava u praksi jest primjena alopurinola 10mg/kg tjelesne težine, oralno tijekom duljeg razdoblja, ali ne kraćeg od 6 mjeseci. Ovaj najčešće propisivani lijek je ustvari humani lijek protiv gihta. Lijek daje dobre razultate te bi se trebao koristiti u skladu sa dijagnozom i preporukama veterinara. Iz tog razloga, kao i iz razloga što se terapija određuje prema svim osobitostima bolesti kao i same jedinke u trenutku postavljanja dijagnoze, vjerujem da je Vaš veterinar osigurao prikladnu terapiju.

Milteforan (Virbac) djelatne je tvari miltefosina i dolazi u obliku sirupa. Lijek koji je indiciran za terapiju i kontrolu lišmanioze u pasa a daje se oralno, miješajući sa hranom. Milteforan nemamo u aktualnoj ponudi u ljekarnama Pet centra, a razlog leži u činjenici kako proizvođač Virbac nije do daljnjega dostupan u hrvatskih dobavljača. Pokušajte sa Vašim veterinarom porazgovarati o mogućnosti ambulantnog naručivanja lijeka ili pak slijedite njegov savjet o terapiji alopurinolom.

Naime, s razvojem farmaceutske industrije na tržišta dolaze novi lijekovi (kako u humanoj tako i veterinarskoj medicini), od drugih proizvođača ili istih proizvođača, razumljivo, s namjerom sličnog djelovanja, u drugim ili sličnim oblicima (tablete, suspenzije, i sl.). No, kao i u liječenju drugih bolesti, nerijetko je jedan lijek lijek izbora, što se, naravno, propisuje u ambulanti u skladu sa dijagnozom i stanjem ljubimca. Tako se u praksi i kod liječenja lišmanioze (odnosno stavljanja stanja pod kontrolu) koristi jedan lijek, no mogu se koristiti i kombinacije lijekova, ne postoji univerzalno pravilo. Istraživanja su pokazala kako u kombinaciji alopurinola s miltefosinom (Milteforan) u kontroli lišmanioze, alopurinol ima ključnu ulogu za stabilizaciju stanja, pa bi prema tome i terapija samo alopurinolom bila dostatna, odnosno terapiju samo miltefosinom bi bilo bolje kombinirati s alopurinolom.

Svakako se o terapiji morate savjetovati sa Vašim veterinarom koji Vam prati ljubimca, kako bi se osigurao optimalan oporavak. Radite i redovite kontrole u ambulanti kako bi se mogao oporavak pratiti i pravovremeno reagirati na eventualne promjene i prilagodbe terapije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr