sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam shitzua starog 4 godine. Počeo je kašljati prije nekih tjedan do 10 dana. Prilikom kašljanja stvara mu se gusta slina, kao bijela pjena, na rubovima usta. Kašljati počinje prilikom uzbuđenja, recimo kad mu dajem hranu, čak je prvih par dana znao tu hranu i povratiti nakon što je pojede. Više jede nego inače, pije puno više nego inače. Lagano mu je ukočeno cijelo tijelo, pogotovo zadnje noge. Dva puta je već pao niz 4 stepenice. Zadnjih dana kad jede i pije nekako kao da ne može gutati, pokušava hranu jezikom gurnuti iza, ali se namuči. A kad pije, više vode ima oko zdjelice, na njegovoj bradi i po cijeloj kući nego što je popije. Oči su mu više ispupčene i kao da svako oko gleda na svoju stranu (podsjeća me na stare pekinezere). Mokraća i stolica su normalne. Čišćen od glista prije mjesec i pol. Nije više niti veseo. Saznala sam da pas moje prijateljice isto kašlje, ali nema nikakve druge simptome kao moj.  Bila sam kod jednog veterinara koji je rekao da pas ima suženje dušnika i slabu desnu stranu srca, to je zaključio na temelju EKG-a dok je pas ležao na boku, a mi ga pridržavali da bude miran i dok je pas dahtao kao nakon duže šetnje jer tako zadnjih dana diše kad se uzbudi. Veterinar mi je dao Teolin tablete da mu dajem prilikom nekog napada.

Nakon dva dana davanja tablete mu nisu niti malo pomogle i otišla sam potražiti drugo mišljenje. Drugi veterinar je rekao da ima tetanus, nakon čega mu je dao antitetanus terapiju, nakon čega se jedno uho opustilo, a do tada su oba bila ukočena na vrhu glave. Nakon toga sam ga odvela kod trećeg veterinara koji mu je vadio krv koja je u redu, mjerio temperaturu koja je 38,9, koji je slikao pluća, srce, dušnik,... Uglavnom, srce je u redu, dušnik je sužen na jednom dijelu, zbog čega kaže da dolazi do otežanog disanja, kaže da su podjezične kosti slomljene (ne znam od čega) i da vjerojatno zbog toga teško guta, više kao da mljacka. Njegova terapija je 5 dana klavocin jer sumnja na neku bakterijsku infekciju. Pitam ga zbog čega je ukočen, ne zna odgovoriti i kaže – možda mu je nešto sa kralježnicom. Ja ga danas trebam voditi na Klavocin ako ću nastaviti s tom terapijom... ili da zovem veterinara koji misli da je tetanus? Mene zanima poklapaju li se možda Sustrepen (to je dobio od drugog veterinara) i Klavocin po svom djelovanju i koliko traje antitetanus terapija?

O: Prema opisu koji ste dali teško je točno reći o čemu se radi. Navedeni simptomi se mogu javiti kod različitih bolesti pa tako i kod spomenutog tetanusa i ili problema s kralježnicom. Ovdje je svakako potreban temeljit pregled. Budući da su prisutni neurološki simptomi, savjetovala bih Vam da se između ostalog obavi i specijalistički neurološki pregled. Pregled se može obaviti na Veterinarskom fakultetu na Klinici za unutarnje bolesti. Na temelju pregleda i nalaza postavlja se dijagnoza i određuje odgovarajuća terapija.

Tetanus je bolest koju izaziva anaerobna bakterija Clostridium tetani. Bakterija ulazi u organizam ulazi preko rana. Najopasnije su ubodne rane malog otvora koji može brzo zarasti i zatvoriti se. Na taj način onemogućava se ulaz kisika pri čemu se stvaraju idealni uvjeti za razvoj Clostridium tetani. Ova bakterija stvara toksin koji djeluje na živčani sustav. U nepovoljnim uvjetima u okolišu, preživljava u obliku spora koje su vrlo otporne.

Nakon infekcije prvi simptomi se javljaju nakon nekoliko dana pa čak i za nekoliko tjedana. Bolest se u početku očituje blagim kočenjem nogu, mišića lica i izrazito jakom osjetljivošću na vanjske podražaje (zvuk, svjetlost, dodir). Nekada se na početku bolesti javlja blago grčenje mišića u okolini rane. Uške su podignute i načuljene, a mogu biti približene jedna drugoj. Žvačni mišići su ukočeni pa oboljele životinje teško otvaraju usta, škrguću zubima i otežano gutaju ili uopće ne mogu gutati. Pogled je ukočen, oči su izbuljene, a može se pojaviti i prolapsus trećeg očnog kapka. Ostali simptomi su slabost, takozvani štulasti hod, nekoordiniranost, istegnuti rep, progresivni grčevi mišića cijelog tijela i bolnost.  Disanje je otežano, a moguća je i pojava otežanog mokrenja i začep. Pojačano je slinjenje. Zbog grča respiratorne muskulature i grkljana dolazi do uginuća.

Izliječenje je moguće, ali je važno brzo reagirati. Sama terapija ovisi o više faktora. Oporavak je spor i može trajati i 3 - 4 tjedna. Kao specifična terapija koristi se serum protiv tetanusa. On neutralizira toksin, ali samo onda kada je toksin još slobodan, odnosno kada nije vezan u središnjem živčanom sustavu. Uz serum daju se i antibiotici. Uzročnik tetanusa je osjetljiv na penicilin. Pored toga daju se lijekovi za relaksaciju muskulature. Životinju treba smjestiti u mirnu, tihu, mračnu prostoriju i na mekanu podlogu. Hrana mora biti mekana zbog poteškoća u gutanju. Životinju treba rehidrirati oralno vodom ili parenteralno infuzijom. Ako ne mokri i ne defecira treba obavljati kateterizaciju i davati klizme.

OZNAKE: