Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li mi molim vas opisati detaljanje izgled australskog labradora, da saznam je li moj labrador engleski, američki ili australski? Znam da ste dosta pisali o labradorima, ali nigdje ne piše za australskog labradora pa bih vas molila da mi odgovorite svojim riječima, a ne da negdje već piše. Hvala, Milena

O:  Žao mi je, ali ne raspolažem s takvim informacijama. Naime, svjetske kinološke organizacije, kao što su FCI (Fédération Cynologique Internationale) ili AKC (American Kennel Club), pasminu labradora dijele na nekoliko tipova, ali ne i na tip koji Vi navodite.

Danas postoji nekoliko tipova. Engleski tip ove pasmine karakterizira jak i nabijen pas, kraćeg tijela, široke glave, debljeg repa,... Ovaj tip labradora se smatra poprilično staloženim i laganim za učenje jer postižu emocionalnu zrelost mnogo brže od drugih tipova. Sličan engleskom tipu je i New England vodeni labrador. Ovaj tip karakterizira izrazito kratko tijelo, koje mnogi uspoređuju s "pivskom bačvom na kratkim nogama".  Također, imaju nešto manje naglašene kosti glave u odnosu na engleski tip. Ovaj tip je nastao kroz mnoge generacije, a sve da bi zadovoljio potrebe lovaca u Novoj Engleskoj za malim, kompaktnim, jakim i sposobnim lovačkim psom.

American-show (bench) tip labradora predstavlja srednje velikog psa, čiji opis se često i koristi prilikom općenitog opisivanja pasmine labradora.

Američki poljski labrador je tip labradora kojeg karakteriziraju duge noge, vitko tijelo te velike brzine koje može postići, kao i izdržljivost na terenu. Također, ovaj tip labradora je nešto tvrdoglaviji te se ne preporučuje početnicima, odnosno, iziskuje iskusnog vlasnika kako bi se mogao pravilno dresirati.

Bitno je znati da prije navedeni tipovi ove pasmine predstavljaju samo generalizirane oblike te su podložni mnogim oscilacijama ovisno o uzgoju, linijama, jedinstvenim i individualnim osobinama svake pojedine jedinke.

U svakom slučaju, više korisnih informacija možete dobiti i od stručnjaka na području kinologije u Kinološkom savezu u Zagrebu, Ilica 60.

OZNAKE: