Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas ako me možete malo savjetovati oko torzije želuca kod velikih pasa. Naime, moj pas koji ima 1.4 god, imao je torziju želuca prije 2 dana. Operativni zahvat je bio neizbježiv. Veterinarska služba je rekla da smo došli na vrijeme. Vrijeme od prvih simptoma do operacijskog zahvata je bilo 3,5 sati. Zanima me da li se to može ponovo dogoditi i da li će se više smjeti igrati i trčati kao prije? Na što sve treba paziti nakon što mu se ukolone konci? Unaprijed hvala, Robert

O: Torzija želuca predstavlja takav zdravstveni poremećaj kod kojeg dolazi do abnormalnog proširenja (dilatacije) i rotacije želuca (90-360 stupnjeva) po

uzdužnoj osi s posljedičnim zatvaranjem jednjaka i nemogućnošću evakuacije sadržaja povraćanjem ili podrigivanje. Do pojave bolesti dolazi zbog poremećaja u motilitetu želuca i prevelikog nakupljanja zraka, tekućine ili pjene u želucu.  Također, dolazi i do pada krvnog tlaka i šoka kao posljedica smanjene količine krvi koja se vraća srcu, a zahvaćeni promjenama su i drugi organi u trbušnoj šupljini, odnosno, pritiskom preko ošita i organi u prsnoj šupljini.

Kliničku sliku prati nagli gubitak raspoloženja ljubimca, otežano disanje, slabost, želja za povraćanjem s jakim kontrakcijama trbušne muskulature,... Intenzitet kliničke slike se izrazito brzo razvija te uskoro ljubimac ne može stajati na nogama, a želudac se rapidno povećava. Ako vlasnik brzo ne reagira i odvede ljubimca kod veterinara, u kratkom vremenskom periodu (nekoliko sati) moguće je da ljubimac podlegne promjenama.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, a ako to vrijeme dozvoli, i rentgenske pretrage. Međutim, u mnogim slučajevima i sama sumnja, nakon iscrpne anamneze vlasnika, je dostatna za početak liječenja.

Liječenje obuhvaća tretiranje stanja šoka te smanjivanje tlaka u želucu i na okolne organe. U određenim slučajevima, induciran je i operativni zahvat u svrhu repozicije želuca, odnosno, vraćanja i fiksiranja želuca u svoj fiziološki položaj - gastropeksija. Tim postupkom se želudac pričvrsti na noseći zid u unutrašnjosti trbušne šupljine što sprječava pojavu recidiva. Prema određenim istraživanjima, samo u 6% operiranih ljubimaca se ponovno javila torzija.

Dilatacija i torzija želuca se najčešće pojavljuju kod velikih pasmina pasa (doge, hrtovi, krvosljednici, ovčari, bokseri,...), pasa koji posjeduju duboka prsa. Međutim, zabilježeni su slučajevi torzija i kod manjih pasa (npr. pekinezeri).

Prevencija je bitna u očuvanju zdravlja ljubimca. Ona obuhvaća prikladnu prehranu, odnosno, izbjegavati hranu koja nadima, hraniti ljubimce češće i u manjim obrocima, reducirati vježbe skakanja i preskakivanja na najmanju moguću mjeru, izbjegavati šetnje ili trening odmah nakon ili prije obroka (pričekati minimalno par sati), obroke davati s povišenog mjesta i na takav način smanjiti mogućnost povećanog gutanja zraka prilikom hranjenja,...

OZNAKE: