Povratak

Traheotomija nakon iznenadnog gušenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Radi se i pekinezeru, starom 4 g. Gušio se pa mu izvedena traheotomija, ali i dalje ne znaju uzrok. Slikali pluća, vadili krv, radili endoskopiju. Nalazi u redu. Nataša

O: Traheotomija je operacija pri kojoj se na dušniku pravi otvor kroz rez na vratu ispod grkljana. Glavni simptomi opstrukcije grkljana su teškoće pri disanju, nemir, ubrzano disanje i ubrzan puls. Zahvat otvaranja vratnog dijela dušnika ili traheotomija izvodi se najčešće kao hitna operacija u slučaju pojave gušenja kod opstrukcije gornjih dišnih puteva. Najčešće takve slučajeve susrećemo pri zastoju stranog tijela u ždrijelu ili grkljanu, alergijskom edemu ždrijela ili grkljana npr. nakon uboda insekta, te kod opstrukcije tumoronim tvorbama.
 
Savjetujem Vam da se držite uputa Vašeg veterinara koji, sigurna sam, radi sve kako bi pomogao Vašem ljubimcu i pronašao uzrok gušenju kako se isto ne bi ponovilo. Moguće je da je u pitanju bila alergijska reakcija koja se nakon traheotomije i primjene lijekova smirila pa sada nema nikakvih znakova i simptoma koji bi ukazivali na razloge gušenja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr