albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam kujicu engleskog setera 4 godine stara koju je prije 2 dana lupio auto. Ostala je bez oka, ima preko glave 38 šavova, komad lubanje joj je otišao. Samo glava joj je nastradala, a ostatak tijela joj je dobro prošao. Veterinar koji ju je operirao rekao je da ne zna kako je preživjela. Uglavnom, da ne duljim, moje pitanje je da li joj taj dio gdje joj je pukla lubanja ikako može zacijeliti? I sada joj je skočila temperatura i suh joj je nos, kako da joj smanjim temperaturu? Lijep pozdrav, Đana

O: Ozljede ili rane (lat. laesio) su skup općih i lokalnih oštećenja tkiva nastalih djelovanjem nekog štetnog agensa. Trauma glave predstavlja tupu ili penetrirajuću ozljedu glave. Liječenje trauma glave prvenstveno ovisi o uzroku i opsežnosti. Ono mora biti individualno bazirano prema težini stanja i drugih analiziranih faktora od strane veterinara. Liječi se nadoknadom tekućina infuzijama, lijekovima protiv bolova, lijekovima za smanjenje otečenosti mozga, po potrebi lijekovima za smirenje ako se jave napadi. Također, u slučaju krvarenja rade se postupci za stabilizaciju cirkulacije.

Od velike je važnosti ponovni neurološki pregled kod veterinara jer se stanje ozlijeđenog mozga može mijenjati relativno brzo.

Promatranje od strane vlasnika ima važnu ulogu u liječenju problema. Najbitnije je nekoliko dana nakon ozljede pomno promatrati psa te ukoliko se uoče slijedeći znakovi zatražiti hitnu pomoć veterinara. Optimalna terapija za Vašeg psa je kombinacija kućne i profesionalne njege. Redovito davanje preporučene lijekove, promatrajte općenitu razinu aktivnosti, apetita i zainteresiranosti, držite je u kontroliranom prostoru u kući. Svi navedeni faktori utječu na proces zaraštavanja.

Zdravlje psa se ne prosuđuje isključivo prema vlažnosti njuškice, ali prema ostalim simptomima kao što su klonulost, gubitak apetita, temperatura...,  naslućuje se da je zdravlje Vašeg psa narušeno. Svakako što hitnije posjetite veterinara koji će na temelju kliničkog pregleda i eventualnih drugih pretraga odrediti potrebnu terapiju.

OZNAKE: