dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam jedan problem s mojim boxerom. Jutros sam ga pustio iz boxa i bilo je sve uredu, ali kad sam izišao van nakon nekog vremena uočio sam da mu je otekao glavić na penisu. Dvorište je ograđeno pa nije mogao van da se pari. Zna ponekad ući kuja iz susjedstva, ali ona je pekinezer. Ne znam što da mislim. Zoran

O: Traume penisa obično se manifestiraju kao otekline, podljevi ili krvarenja. Treba obratiti pozornost na pojave kada penis iz zdravstvenih razloga izađe van prepucijalne vrećice kada se uočava otečenje, upala i bolnost područja i tada je neophodna pomoć u veterinarskoj ambulanti. Do nemogućnosti vraćanja penisa i komplikacija mogu dovesti i prekomjerno izrasle ili nepravilno izrasle dlake na vrhu prepucijalne vreće pa i na to treba obratiti pozornost.

Radi točne dijagnostike potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, napraviti klinički pregled, rendgenski snimak te po potrebi uvesti kateter kako bi se odredila eventualna ozljeda uretre.
Što se tiče terapije, ako se radi o većoj povredi obično je potreban kirurški zahvat, dok se otekline i kontuzije uglavnom liječe protuupalnim lijekovima te antibioticima kako bi se spriječila infekcija penisa i okolnog tkiva.
 
U dogovoru s veterinarom možete po potrebi koristiti neki blagi antiseptik za ispiranje penisa i prepucija te antibiotsku mast, ali prvenstveno je potrebno spriječiti erekciju penisa te dolazak u kontakt s kujama u tjeranju kako ne bi dodatno pogoršali traumu i usporili oporavak. Također, ako pas liže ili gricka područje oko penisa, potrebno mu je staviti elizabetanski ovratnik dok se proces potpuno ne izliječi.

OZNAKE: