Povratak

Tremor stražnje noge psa pri češkanju po leđima | Uklještenje živca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Kad ga češem po leđima reaguje jakim tremorom zadnje noge, inače je veseo i normalno jede, 3 god. star čivava. Mira

O: U pasa, i to manjih pasmina, česta je pojava problema odnosno bolesti vezanih uz kralježnicu. Među češćim problemima koji se znaju pojaviti su uklještenje živaca ili čak i protruzija kralježničkog diska.

Kod uklještenja živca simptomi mogu varirati ovisno o lokalizaciji ukliještenog živca. Tako simptomi mogu varirati od zakrivljenog vrata, šepanja na prednje noge (jednostrano ili obostrano), povijenih leđa, slabosti prednjih nogu koja se širi i na stražnje noge s paralizom, u nekim slučajevima javi se inkontinecija mokraćnog mjehura i crijeva. Dok kod hernije diska, odnosno protruzije, dolazi najčešće do bolova, pareze i kasnije paralize živaca. U takvim slučajevima životinji slabi apetit, cvili, budu jako pogrbljeni, a kada je zahvaćeni lumbalni dio kralježnice onda znaju noge držati skroz podvučene pod tijelo.

U Vašem slučaju moglo bi se raditi o početku uklještenja živca u tom području te ponekad s blagom masažom ono zna se povući. Savjetujem Vam da obavite  detaljan pregled  u specijaliziranim veterinarskim ambulantama ili na Veterinarskom fakultetu u Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju kod ortopeda ili čak neurologa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr