Povratak

Tretman upalne bolesti crijeva (IBD-a) i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam ženku američkog staforda, staru 8 godina, veselu i razigranu bez obzira na to što joj je ustanovljen IBD. Dobiva sulfasalazin i dekortin od terapija. Zanima me kako da je zdebljam jer ima 15 kg? Pojačali smo joj obroke, Allevu Hipoalergenic i Rustican konzerve hipoalergenic, čak i b 12 ili b kompleks joj dajemo da joj se otvori apetit. Kod veterinara idemo često, stalno govori o pojačavanju prehrane. Možete li mi još kako pomoći, što još mogu učiniti da je zdebljam i da joj i snage da?
Hvala vam puno. Dario

O: Tretman upalne bolesti crijeva kod pasa uključuje kombinaciju određenih lijekova i odgovarajuće hipoalergene dijete. Prehrana je obično bazirana na primjeni proteina i ugljikohidrata kojima pas nije prije bio izložen, npr. meso divljači i krumpir, ili na dijetama koje sadrže hidrolizirane proteine. Osim tako definirane dijete pas ne bi smio jesti ništa više. Ponekad je potrebno promjeniti različite kombinacije hrane dok se ne pronađe ona prava. Nekim psima više odgovara hrana bogata vlaknima, dok drugi dobro reagiraju na nisku razinu masti, neki dobro reagiraju na prehranu BARF-om.

U tom smislu, važno je strpljenje vlasnika, domišljatost i dobra suradnja s veterinarom. Mnogo toga je nepoznatog kod upalne bolesti crijeva, zbog čega je provođenje potrebnih mjera zahtjevno.

U određenim slučajevima pozitivan efekt ima primjena omega masnih kiselina, probiotika i prebiotika, kao i lijekova koji utječu na motilitet crijeva, međutim nije realno preporučivati ove dodatke kao univerzalno korisne kod svakog psa. Cilj tretmana je stabilizacija tjelesne težine i nestanak simptoma od strane probavnog sustava.

Može se reći kako upalnu bolest crijeva nije moguće liječiti, ali je moguće kontrolirati ju. To znači iznalaženje odgovarajuće dijete i medikamenata, redovnu kontrolu veterinara i svakako izbjegavanje drugih bolesti koliko je to moguće. I pored toga, moguće su povremene epizode povratka bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr