petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam problem s psom, već neko vrijeme ne želi spavati na prostirci, već mi se uvali u krevet kada me nema u stanu. Danas sam stavila kišobrane na krevet tako da ne može skočiti gore, to pomaže za neko vrijeme, ali nije riješenje. Problem je možda i starost, njemu je 10. godina već, a možda ga i bole kosti pa želi da bude na mekanom razmišljam da mu kupim pleteni krevetić ili nešto slično, a i neće baš da jede puno, ima 27 kg i jako  izgleda mršavo, bojim se da nije bolestan ili nešto, molim vas da mi nekako pomognete.
Unaprijed hvala.

Pozdrav, Sanja

O: Treća životna dob u kojoj se nalazi Vaš ljubimac nosi svoje specifičnosti i niz različitih tegoba koje se polako mogu početi pojavljivati. U starosti nastupaju određene promjene u organizmu. Neke se primjećuju izvana (promjene na zubalu, sijede dlake, staračke promjene na očima itd.), a neke se odvijaju u unutrašnjosti tijela u vidu usporenja cjelokupnog metabolizma.

Dakle, psi postaju skloniji začepu, manjku određenih vitamina i minerala, jetra i bubrezi gube svoj kapacitet filtriranja otrova iz tijela (bolesti jetre, bubrega i srca vrlo su česte u toj dobnoj skupini pasa), vid i sluh počinju slabjeti, na zubima se nakuplja kamenac koji za posljedicu ima upale desni i klimanje zuba.

Također, kronične bolesti kostiju, zglobova i veza koje ih učvršćuju (tetive, ligamenti) postaju stvarnost, artroze i osteoartritisi pojedinih zglobova, spondiloza vratne i/ili leđne kralježnice i dr. Promjene se prvenstveno očituju kao teže i dugotrajnije ustajanje sa ležaja, sporiji ritam prilikom šetnji, nevoljko silaženje i penjanje stepenicama, i dr.

Stoga, da biste svojem ljubimcu osigurali čim dulji životni vijek te sretnu i laku starost trebali biste prvenstveno prilagoditi prehranu i prehrambene navike njegovim promijenjenim potrebama. Hranjenje psa bi trebalo biti u manjim obrocima više puta dnevno, a obroci bi trebali sadržavati dovoljno bjelančevina koje će ga štititi od stresa i očuvati mu dobar imunitet. Unos vlakana je isto dosta važan kako bi se regulirao usporeni motilitet crijeva. U prehrani starijeg psa bitni su i vitamini, posebno vitamini A, E i C koji će usporiti starenje stanica, tzv. antioksidansi te L-karnitin koji će očuvati slabljenje mišićne mase a time i poboljšati rad srčanog mišića. Kod pasa koji gube apetit značajni su i vitamini B- kompleksa koji su izvrsni stimulatori apetita i važni čimbenici u mjeni tvari, točnije nalaze se u sastavu tijelu važnih koenzima i sudionici su metabolizma ugljikohidrata.

Osim promjena u vezi s prehranom bilo bi dobro usvojiti i neke druge navike pa bi dugotrajne šetnje bilo dobro skratiti odnosno pratiti psa i ukoliko mu šetnja postane naporna važno je vratiti se i dulje šetnje zamjeniti višekratnim kraćim izlascima, izbjegavati stepenice i druge eventualne zapreke.

Danas na tržištu postoje već gotove kvalitetne hrane za starije pse koje svojim sastavom zadovoljavaju potrebe starijih pasa, neke od njih su:  Brit Care Senior, Eukanuba Mature & Senior, Royal Canin Maxi 5+, Hill's Mature Active Longevity, a možete ih naći u ponudi naših dućana. Osim toga dostupna je i hrana koja se koristi kod oporavka odnosno kod stanja smanjenog apetita, mršavljenja i nezainteresiranosti u obliku konzervi.

Svakako bi bilo dobro da barem dva puta na godinu redovito posjećujete s Vašim ljubimcem veterinara koji će ga kompletno pregledati, poslušati rad srca i pluća, učiniti nalaz krvi i urina, i tako na vrijeme otkriti početak eventualnog oboljenja.

I posljednje ali nikako manje važno, trebalo bi reći kako psi sa starenjem traže od nas više nježnosti, pažnje, poneku "meku" riječ i dodir. Naveli ste da je problem jer  Vam ljubimac ide odmarati na krevet, na neki način osim što doista možda traži mekši ležaj koji mu svakako osigurajte, dodatno traži Vas. Iako većinu dana provedemo na poslu i van kuće, ne smijemo zanemariti ili umanjiti pažnju koju naši stariji ljubimci traže. Premda se čini da pas koji stari traži mir, povlači se u sebe, spava u nekom kutku, on spava samo jednim okom. Naime, to je dob kad pas više nego ikad treba Vas. Stoga, ne zaboravite ga pomilovati, makar i u prolazu, obratiti mu se s nekoliko riječi.

Dodatno što se tiče potrebe starijih pasa za dodacima prehrani kako bi mu olakšali kretanje i zaštitili hrskavice i zglobove od trošenje pisao je i kolega u odgovoru Bolni zglobovi i nedostatak snage kod starijeg psa - aktivnost i prehrana.

OZNAKE: