Povratak

Trzanje, grčenje i tresenje (tremor)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo kuju staru dvije i pol godine, dva puta je imala male, zadnji put u 10. mjesecu i poslije joj je bilo dosta loše pa je dva tjedna primala infuziju kalcija. Kasnije je sve bilo u redu, do prije oko dva mjeseca. Ona se trese, podiže glavu, liže nos, guta... Doktor u Koprivnici joj je vadio krv i veli da je uredna, temperaturu ima 39 ili neznatno višu. Oni ju stave na antibiotik po sedam dana i onda počne jesti, ali to traje kratko jer se nakon nekog vremena ponovi isto. Molim vas za pomoć jer ona se više ne da pikati, a već joj je problem i izmjeriti temperaturu.
Unaprijed hvala,
Željka

O: Simptomi koje opisujete u Vaše ljubimice nisu strogo specifični ni za koje oboljenje.

S obzirom na činjenicu da se gotovo slični znakovi javljaju u intervalima te da ste tražili pomoć u veterinarskoj ambulanti, a terapija nije polučila trajnim oporavkom, preporučila bih Vam odlazak na Kliniku za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kako bi se načinile potrebne dodatne dijagnostičke pretrage (biokemija krvi, provjera očnog sustava, slušnog kanala, disanja i rada srca), u svrhu postavljanja konačne dijagnoze te prema nalazu poduzela odgovarajuća terapija.

Općenito rečeno, tresenje ili tremor (vidljivo drhtanje tijela ili grupe mišića) može biti posljedica povišene temperature tijela, osjećaja hladnoće, smanjene funkcije štitnjače, infekcije vanjskog slušnog kanala, parazita u ušima, gubitka ravnoteže, straha, trovanja, virusne infekcije, zaraznog kašlja pasa, parvo infekcije, bolnosti (vezano uz probleme kičme i herniju diska pršljenova), neuroloških uzroka, skeletnih i mišićnih problema.

Kako bi se diferencijalno dijagnostički isključile neurološke bolesti, potrebno je provesti opći klinčki pregled ali i neurološki pregled. Općenito se bolesti živčanog sustava prema lokalizaciji mogu podijeliti u bolesti mozga i moždanih ovojnica, bolesti leđne moždine i njenih ovojnica te u bolesti perifernih živaca.

Moram spomenuti i kako trzanje i grčenje u pasa može biti i znak hipoglikemije (abnormalan pad razine šećera u krvi). Kako mozak zahtijeva šećer za normalno funkcioniranje, a ima vrlo slabu sposobnost deponiranja šećera, prvi je organ zahvaćen kada se razina šećera u krvi spusti prenisko. Kod malih pasmina pasa se vrlo često događa da je unos glukoze u organizam smanjen, a kako imaju slabiju sposobnost pohranjivanja energije od većih pasmina pasa, potrebno im je davati minimalno dva obroka dnevno. Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napadaje, nervozu, tresenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvjestice. Iako je uz redovito uzimanje hrane mala vjerojatnost da se radi o hipoglikemiji, ovo je vrlo česta pojava u malih pasmina pasa.

Zatim, uzrok grčeva i tresenja može biti i hipokalcemija, koja uzrokuje probleme živčanog sustava, a razlikuje se od hipoglikemije, što nakon konzumiranja glukoze simptomi nestaju. Kalcij nije samo izuzetno važan dio kosti, već je povezan s kontrakcijama sveg mišićnog tkiva u organizmu (skeletnih, glatke muskulature, srčani mišić) te sudjeluje u mnogim funkcijama u tijelu. Do snižene razine kalcija u tijelu dovodi smanjen apetit, nedostatna ishrana, nemogućnost absorpcije kalcija iz lumena crijeva i sl., što kao posljedicu može imati napadaje, kataraktu ili slabost mišićja. Svakako je ovo potonje najvjerojatniji uzrok poremećaja zdravlja u Vaše ljubimice s obzirom na izuzetno teško stanje nakon okota.

Ali, prema navedenim podacima, uzroci tremora i tresenja u pasa mogu biti razni, čak posrijedi može biti i više uzroka odjednom, odnosno u kombinaciji, te su stoga neizbježne dodatne pretrage za postavljanje konačne dijagnoze.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr