sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Psu (zlatnom retriveru) je otkriven tumor na jetri, s obzirom na to da ima već 10 g i da je tumor zahvatio veliki dio jetre, veterinar je rekao da je ne bi operirao. Dobila je tablete LEGAPHYTON. Da li te tablete treba uzimati doživotno ili samo privremeno i da li postoji još nešto čime bi joj se moglo produžiti život?
Unaprijed hvala i lijep pozdrav, Marta

O: Jetra  je jedan od najvećih i najvažnijih unutarnjih organa. Ima brojne funkcije, a najvažniju ulogu ima u probavi i konverziji hranjivih sastojaka, otklanjanju toksičnih supstanci i sintezi ključnih komponenti krvi, a bitna je i  kao skladište za vitamine i minerale.

Tumori jetre mogu biti primarni ili sekundarni (metastaze), te dobroćudni ili zloćudni. Zloćudni tumori jetre su češći od dobroćudnih. Pripadaju im: carcinoma hepatocelulare, hepatoblastom, cholangiocarcinoma, cystadenocarcinoma, carcinoid hepato-cholangiocarcionoma i metastatski tumori.

Metastatski tumori su najčešći i oni čine 80-90% svih tumora jetre.

Kod bolesti jetre mogu se javiti neki nespecifični simptomi npr. gubitak, odnosno slabljenje apetita, nevoljkost, proljev i povraćanje, gubitak težine, pojačana žeđ. Specifični simptomi kod ponekih uznapredovalih slučajeva uključuju: žuticu (žućkaste sluznice usta, očiju i kože), abnormalno ponašanje zbog simptoma od strane nervnog sustava, nakupljanje slobodne tekućine u trbušnoj šupljini (ascites).

Legaphyton tablete su dopunsko sredstvo na biljnoj bazi za zaštitu jetre u obliku tableta za pse i mačke. Sadrže silimarin i ortosifon. Silimarin pospješuje regeneraciju i novu izgradnju hepatocita te stabilizira staničnu membranu čime se smanjuje ulazak hepatotoksičnih tvari u hepatocite. Ortosifon  poboljšava diurezu te na taj način također eliminira toksine iz organizma. Legaphyton se može upotrijebiti za zaštitu jetre kod situacija koje opterećuju jetru ili kao potporna terapija kod jetrenih bolesti. Legaphyton 50 daje se 1 tableta na 5 kg tjelesne težine 2 x dnevno, a Legaphyton 200 daje se 1 tableta na 20 kg tjelesne težine 2 x dnevno.  Tablete se  primjenjuju  najmanje 10 dana, a nakon toga se dnevna doza može prepoloviti i davati jednom dnevno. Posavjetujte se s Vašim veterinarom o tome koliko dugo Vaša ljubimica treba uzimati Legaphyton.

Što se prehrane tiče, ovisno o dužini trajanja i težini bolesti. U nekim situacijama, kao što je to u slučaju tumora, potrebna je doživotna prehrambena potpora s posebnom dijetetskom ishranom-pod veterinarskim nadzorom. U  ljekarnama Pet centra možete pronaći Hill's Prescription Diet "Canine l/d" i Royal Canin "Hepatic" - hranu koja čini kompletnu liniju konzervirane i suhe hrane, posebno formulirane za smanjenje kliničkih simptoma bolesti jetre kao i osiguravanje regeneracije i oporavka jetre. Ove hrane sadrže visoko probavljive proteine, ugljikohidrate i masti u kombinaciji s drugim hranjivim sastojcima koji pomažu smanjivanje produkcije metaboličkih toksina, reduciranje  opterećenje jetre, te povećanje  njezine efikasnost i ubrzavanje oporavka. Savjetujem Vam da se o prehrani Vašeg psa, također posavjetujete sa veterinarom koji liječi Vašu ljubimicu.

OZNAKE: