Povratak

Tumor mliječne žlijezde i postavljanje dijagnoze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa zlatni retriver zove se Zara, ima oko 7 godina. Uočili smo na jednoj dojki da je malo veća i tvrda, otišli smo kod veterinara i rekli su da je upala mliječne žlijezde. Prvi dan kad smo došli imala je temperaturu, drugih dana nije imala temperaturu. Dobila je lijekove, iako se ona ponaša ko da joj ništa nije, jede, skače, vesela je, trči, sve normalno, nije ni crveno niti je to boli, krvna slika normalna, nema nikakvih promjena. Izlazilo je malo krvi iz dojke i to je to. Prvih 4,5 dana dobivala je injekcije i to se smanjilo dosta i dali su joj tablete i rekli su da je to moguće tumor. Mene zanima je li to stvarno tumor bez obzira na to što se to smanjilo i nema nikakvih drugih simptoma osim toga? Molim vas odgovor. Lijep pozdrav, Nina

O: Tumori mliječne žlijezde su dosta česti kod kuja, a ujedno su i najčešći tip tumora koji se mogu razviti kod kuja. U velikom postotku se  javljaju   kod ljubimaca koji nisu kastrirani (sterilizirani) i kod ljubimaca poznije dobi. Naime, najčešće se pojavljuju između 9. i 12. godine života ljubimaca. Uzroci nastanka se najčešće povezuju s hormonalnim disbalansom koji u određenim slučajevima može potencirati mamarne neoplazije.

Tumori mliječne žlijezde javljaju se  kao pojedinačni ili višestruki noduli (1-25 cm) na jednoj ili više žlijezda. Mogu biti benigni odnosno dobroćudni ili maligni (zloćudni). Benigni tumori mliječnih žlijezda imaju veliku tendenciju prelaska u maligne tumore. Adenokarcinom je vrsta malignog tumora žlijedanog tkiva koji pokazuje veliku tendenciju metastazama. Ovaj oblik tumora najčešće metastazira u pluća, jetra, srce, bubrege, mozak, slezenu,...

Dijagnoza se postavlja po kliničkoj pretrazi životinje, palpacijiom žlijezde i novonastale tvorbe, palpacijom regionalnih limfnih čvorova i biopsiji, odnosno patohistološkoj pretrazi. Za točnu determinaciju tvorbi  neophodno je potrebno provesti dodatne pretrage kao i biopsiju promijenjenog tkiva koja nam daje odgovor o kakvoj se tvorevini radi. Na osnovu nalaza se tada može dati prognoza i preporučiti po potrebi odgovarajuća terapija.  

Moguće je da su promjene koje ste opisali posljedica upale, no isto tako je moguće da se radi i o tumoru. Savjetujem Vam da se ponovo obratite veterinaru koji je liječio Vašeg psa i sa njim razgovarate o mogućnosti obavljanja daljnih pretraga. Samo tako se može se postaviti točna dijagnoza, odnosno potvrditi ili isključiti prisutnost tumora.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr