sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj pas prema nalazima ima tumor štitnjače koji je metastazirao na kosti i jetru. Nije nam neka novost, starica je, mješanka, ima više od 14 godina. Do lani se super držala, sad je već slabija. Problem je što jako puno jede, jela bi bez prestanka, a time se i deblja, što joj nikako nije dobro za kosti. Veterinar je preporučio Decortin. Kakav je to lijek, kakva mu je funkcija, i koliko je moguće da ona još poživi? Što napraviti da joj olakšamo, jeli neki drugi lijek možda bolja varijanta? Nama je bitno samo da ne pati i da je ne boli... Na dane je bolje volje, na dane lošije.. Voljeli bi čuti i drugo mišljenje, a nitko nam ga neće dati bez da dođemo na pregled, a kujici je to sad preveliki stres i dugo putovanje, koje joj sad ne želimo priuštiti. Unaprijed hvala, Jasna

O: Štitnjača je žlijezda sa unutarnjim izlučivanjem, a njezini hormoni imaju utjecaja na kompletan metabolizam. Utječu na koncentraciju i djelovanje brojnih enzima, na izlučivanje i razgradnju drugih hormona te na odgovor tkiva na te hormone.

Hormoni štitnjače značajno djeluju na snagu kontraktibilnosti i ritam srčanog mišića, povećavaju broj udisaja, stimuliraju koštanu srž na stvaranje još većeg broja crvenih krvnih stanica i aktivni su u regulaciji sinteze i razgradnje koštanog tkiva. Važni su i u procesima sinteze i razgradnje i drugih stanica tijela (npr. folikul dlake).

Tumori štitnjače se dijele na dobroćudne i zloćudne i najčešće su epitelnog porijekla. Posebno maligni oblik tumora je adenokarcinom štitnjače, koji vrlo često metastazira na druga tkiva i organe, a pogotovo na pluća. Kao i ostali karcinomi, najčešće se javljaju kod starijih pasa, no moguće je da se jave i kod mlađih životinja.

Nažalost, još ne postoji terapija koja bi bila uspješna u liječenju ovih tumora. Kirurškom obradom se može ukloniti dio ili čitava štitna žlijezda, zajedno sa neoplastičnim tkivom. Drugi protokoli uključuju upotrebu kemoterapeutika i citostatika u liječenju tumora štitnjače.

Dekortin tablete sadrže prednizon koji pripada skupini tvari pod imenom kortikosteroidi za sustavnu primjenu - glukokortikoidi. Kortikosteroidi su velika grupa različitih kemijskih supstanci (steroidni hormoni) koje stvaraju i luče stanice kore nadbubrežne žlijezde. Iste ili slične supstance dobivaju se i sintetičkim putem. Kortikosteroidi imaju brojne fiziološke, ali i farmakološke funkcije. Djeluju protuupalno, a u liječenju tumora mogu se koristiti zajedno sa kemoterapeuticima u svrhu uništavanja kanceroznih stanica. Osim toga pomažu u smanjivanju alergijskih reakcija na određene kemoterapeutike i suzbijanju mučnine te poboljšanju apetita. Doza i dužina davanja kortikosteroida ovisi o indikaciji, odnosno o vrsti patološkog stanja zbog kojeg je lijek propisan. Važno je znati da se uzimanje kortikosteroida ne smije naglo prekidati. Umjesto toga dozu treba postepeno smanjivati. Razlog tome je taj što za vrijeme uzimanja kortikosteroidnih lijekova (naručito ako se uzimaju oko tri tjedna ili duže), organizam smanjuje proizvodnju vlastitih kortikosteroida. Ako se naglo prestane uzimati ove lijekove, organizam ostaje bez vlastitih kortikosteroida zbog čega može doći do pogoršavanja stanja i simptoma poput  slabosti, umora, osjećaja mučnine, povraćanja, proljeva, abdominalne boli, niske razine šećera u krvi i sniženja krvnog tlaka. Ovakvo stanje može biti vrlo teško pa čak i opasno po život. Potrebno je nekoliko tjedana da organizam opet počne sam proizvoditi vlastite kortikosteroide. Ako se doza lijeka postepeno smanjuje, tijelo će imati vremena da uspostavi normalnu proizvodnju kortikosteroida i navedeni simptomi se neće javiti. Unatoč svom korisnom djelovanju, kortikosteroidi mogu imati brojne nuspojave, a njihova težina ovisi o vrsti lijeka, visini doze i dužini primjene. Smatra se da  najteže nuspojave imaju oralni kortikosteroidi, koji se koji se koriste u višim dozama i kroz duže vrijeme.

Nažalost, prognoza kod pojave zloćudnog tumora koji je već metastazirao, nije dobra, ali isto tako se ne može točno predvidjeti kada će doći do pogoršanja stanja. Zbog toga Vam kolege i ne mogu dati drugo mišljenje bez  rezultata nalaza i uvida u stanje životinje.

Ono što Vi možete učiniti je da pratite stanje Vaše ljubimice i redovito odlazite na kontrolne preglede kod  veterinara.  Preparatima za podizanje imuniteta i za jačanje pokušate podići samoobranu  njezinog organizma. Neke od preparata koje možete pronaći i u našim ljekarnama, primjerice Anivital CaniImun - dodatak prehrani za poboljšanje prirodne otpornosti organizma u tabletama koji u sebi sadrži visoke razine beta-glukana, B i C - vitamina, folne kiseline i glutationa koji utječu na razvoj antitijela i pružaju tijelu izvor potrebnih zaštitnih molekula da bi se lakše othrvao bilo kakvoj bolesti.

Također, omogućite joj kvalitetnu lako probavljivu hranu. Cilj je prehrane je tumoru smanjiti izvore energije ugljikohidrata iz kojih tumor crpi glukozu i metabolizira je do laktata i povišenjem razine masti, koje tumor može koristiti samo djelomično. Nadalje, adekvatnom prehranom se pruža adekvatna količina energije i tako štedi tjelesne zalihe.  Potrebno je smanjiti potrošnju energije metaboliziranjem laktata kojeg iz glukoze tvori tumor, smanjenim unosom ugljikohidrata te ograničiti rast tumora i produžiti preživljavanje vrlo visokom razinom omega-3 masnih kiselina.

U slučaju pogoršanja stanja i pojave boli, psi to obično  iskazuju cviljenjem, smire  se i najčešće gube apetit. U tom slučaju svakako je potrebno da se ponovo obratite veterinaru koji ju liječi da bi se odredilo što se dalje treba i može učiniti kako bi se pomoglo životinji.

OZNAKE: