dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam štene njemačkog ovčara, star je 3 mjeseca. Zanima me je li ozbiljno/je li poremećajto što često ubrzano diše dok je budan, dok samo leži i nema nekog fizičkog opterećenja. Diše ubrzano i plitko.
Unaprijed hvala na odgovoru.
S poštovanjem, Krešimir

O: Ubrzano disanje štenaca se najčešće smatra normalnim - fiziološkim. Naime, sve vrijednosti trijasa (temperatura, bilo, disanje) su u odnosu na odraslog psa povećane. Tako, normalni (fiziološki) parametri za štence velikih pasmina pasa se kreću: temperatura 37,5 - 39°C (odrastao pas 37,5 - 38,5°C), bilo 110-130 (odrastao pas 60-80), disanje 15-30 (odrastao pas 10-20).

Prema određenim veterinarskim priručnicima, brzina disanja štenaca može se povećati i dvostruko, u odnosu na frekvenciju disanja odraslog zdravog psa, a da i dalje ostane u okvirima zdravog mladog ljubimca.

Kako ljubimac bude rastao, frekvencija disanja, kao i ostale vrijednosti trijasa, polako će se smanjivati, odnosno doći će u okvire i granice vrijednosti trijasa za odraslog zdravog psa.
 
Međutim, ubrzano disanje može za uzrok imati i neke od zdravstvenih poremećaja - različiti poremećaji u rastu i razvoju pojedinih organa i organskih sustava, problemi vezani uz dišni sustav, srce i krvožilni sustav, ...
 
Stoga, ako i dalje niste sigurni u zdravlje svog ljubimca, savjetujem Vam da izmjerite frekvenciju disanja svog ljubimca i da ga odvedete kod veterinara. Isti će, nakon temeljito uzete anamneze i kliničke pretrage, moći utvrditi ozbiljnost situacije, odnosno, odgovoriti Vam preciznije na Vaša pitanja.

OZNAKE: