Povratak

Udomljeni mađarski puli

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Spasili smo jednog malog Mađarskog Pulija, star je oko 20 mjeseci. Kod nas je već tjedan dana i polako se privikava na ukućane, s djecom je već super, ali ima nepovjerenje prema odraslima. Normalno jede, jedino je još malo tih, kažem tih pošto sam čuo kako su oni inače vrlo glasna ili lajava pasmina, naš još nije niti jednom lajao. Nije agresivan, već uplašen. Stari vlasnik nam je rekao kako je sve uredno cijepljen i imamo knjižicu sa svim markicama, također nam je rekao kako nije navikao na povodac. Rekao nam je da ga hranimo bilo kakvom hranom u briketima. Imam nekoliko pitanja:  1) Pošto se još uvijek privikava na nas, kada da krenemo u šetnje s njim (trenutno boravi u dvorištu, tako da se može istrčati)?  2) Prijašnji vlasnik nije baš održavao dlaku, tako da djeluje loše, odnosno zapetljano, da li da pričekamo sa šišanjem?  Pitam jer se bojim da ga sad još više ne uplašim i stvorim traume. Po mom mišljenju nema vidljivih oštećenja ili crvenila kože, jedino je vizualno zapetljan i nema pletenica. 3) Da li da se držim iste vrste hrane – mislim na brikete koje sam prve kupio i koje normalno jede, stolica je uredna i polu čvrsta, gongeci se lagano skupljaju – ili da svako malo mijenjam na druge vrste, proizvođače, koja je praksa? 4) Stari vlasnik ga je hranio ujutro, vidim na netu da se preporuča hranjenje uvečer, da li da mijenjam dosadašnji način? 5) Smatram da je pas zdrav, mislim da ima sva cjepiva, da li bi preporučili da ga odvedem na preventivni pregled kod veterinara? 6) Kako i kada mogu u psećoj putovnici prepisati psa na sebe, za sada se vodi na starog vlasnika? Unaprijed hvala na pomoći. S poštovanjem, Zvonimir

O: Mađarski puli je vrlo interesantna pasmina, što zbog svog izgleda što zbog inteligencije, ova pasmina je izvrsna za obuku, npr. za agility, kao i za obuku poslušnosti te vladanja u izložbenom prostoru. Pošto su svojeglavi, morate se kao vlasnik nametnuti snagom svoje volje.

Za početak bi bilo dobro da posjetite Vašeg veterinara zajedno sa prijašnjim vlasnikom i napravite prijenos vlasništva nad psom. Vaši podaci će se upisati u putovnicu, veterinar će provjeriti da li čip na psu odgovara podacima u knjižici. Bilo bi dobro da obavite i pregled Vašeg psa. Kod ove pasmine mogu se javiti problemi s očima i ušima. Dobit ćete i informacije o daljnjem cijepljenju.

Što se tiče hrane, preporučujem suhu, a u Pet centru na raspolaganju Vam je veliki izbor superpremium i premium suhe hrane, npr. Brit Care, Rustican, Carnilove, Hill's, Royal Canin, Brit Premium, Alleva... Nije potrebno mijenjati hranu koju pas rado jede i koja mu odgovara, psi se ne zasite iste hrane. Svaka eventualna promjena hrane mora biti postupna, tijekom tjedan dana nudite staru i novu pomješanu zajedno. Cilj je pritom izbjeći poremetnje probavnog sustava uslijed nagle promjene hrane. Naime, za razliku od ljudi, psi ne podnose dobro nagle i česte promjene hrane i takve promjene mogu dovesti kod njih do probavnih smetnji u obliku proljeva i povraćanja. Dnevnu količinu obroka možete podijeliti na dva obroka, ujutro i predvečer. Trajanje prilagodbe, tj. gubitak straha Vašeg psa ovisiti će prvenstveno o tome koliko mu posvetite vremena, nije dovoljno pustiti ga u dvorište da se sam istrčava, trebate se dosta igrati skupa.

Stavite mu vratnu ogrlicu tako da se navikne na nju. Nagradite ga maženjem, rječju ili psećom poslasticom za dobro vladanje. Pravi trenutak za odlazak u šetnju će biti onda kada se budete mogli obostrano razumjeti, tada će šetnja biti ugodna.

Održavanje dlake kod pulija je specifično. Ako se pramenovi dlaka redovito razdvajaju, postupak je kratak. No ako je dlaka zapuštena, s puno čičaka, onda kupanje i razdvajanje pramenova traje jako dugo, tada to trebate prepustiti osoblju u salonima za kupanje i šišanje pasa.

Nemojte zaboraviti na zaštitu od krpelja i buha, preporučam da mu što prije stavite ampulu ili ogrlicu za zaštitu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr