Povratak

Udomljeni pas halapljivo jede hranu i u šetnji jede pronađene predmete i otpatke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Udomili smo 8,5 kg teškog mješanca terijera  prije 16 mjeseci. Proždrljiv je i na početku je imao probavnih problema jer je vani pojeo što god bi mu se našlo na putu. Sada je malo bolje, ali i dalje je halapljiv. Hranimo ga suhom hranom Taste of the wild, ali mene brine što hranu ne žvače već 'usisava', tj. guta bez žvakanja. Pokušali smo i sa onom neobičnom hranilicom 'labirint', ali tada to usisavanje samo malo dulje traje. Trebamo li se brinuti i imate li kakav savjet!? Hvala i pozdrav! Nina

O: Vaš pas se ponaša normalno s obzirom na okolnosti. Udomljeni, a često i psi iz uzgaivačnica, pokazuju ponašanje poznato kao „čuvanje resursa". Naime, količina hrane koju su im davali u azilu ili uzgaivačnici dijelila se u zajedničku zdjelu koju je „napadalo“ više pasa. Tu se stvara potreba i ponašanje da treba pojesti što više hrane što brže, kako je u međuvremenu ne bi oteo brat, sestra ili drugi pas. U tome najviše uspijevaju najveći i najbrži psi, koji snagom i asgresijom uspijevaju doći do najveće količine hrane. Kod štenaca i udomljenih pasa takvo ponašanje se često nastavlja i u novom domu. U svakom slučanju, halapljivo uzimanje hrane i vode može se nastaviti i u odrasloj dobi.

Takvo hranjenje može izazvati povraćanje i hrane i vode u domu te nekontrolirano kupljenje svega po podu tijekom šetnje.

U svakom slučaju predlažem zdjelu za halapljive pse (s izbočinama ili labirintom) te za vodu posudu podignutu od tla. Na taj način će mu trebati više vremena za ingestiju i hrane i vode. U šetnji treba kontrolirati što pas uzima u usta te (ne silom) mijenjati to što mu je ustima za slasne poslastice koje ćete imati pripremljene u džepu.  Također, više manjih obroka suhog granulata može pomoći ovoj situaciji kao i mijenjanje jednog  od obroka suhe hrane za npr.  hranu  Hermann Barf.

Jedan od načina je i stavljanje brnjice u odlasku u šetnje radi otežavanja kupljenja  predmeta i otpadaka hrane.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr