Povratak

Umaranje psa / tumačenje krvnog nalaza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku zlatnog retrivera staru skoro 3 g. U zadnje vrijeme se počela više umarati (kastrirana je, ima inkontinenciju i pije Propalin), izvađena joj je krv i ima povišen: Mg, HCT; HGB i EOS.
Hvala, Olivera

O: Pretpostavljam da ste pod pojmom "umaranja" mislili na ubrzano i/ili otežano disanje prilikom umjerenog tjelesnog opterećenja. Uzroci otežanog disanja mogu biti zatajenje srca, teški slučajevi astme, alergijske reakcije, bronhitis, upala pluća, paraliza ili obstrukcija dušnika, otrovanja ali i mnoga druga stanja.

Bolesti srca razvijaju se mjesecima, pa čak i godinama. Isto tako vrlo polako utječu na cirkulaciju krvi. Organizam može kompenzirati novonastalo stanje kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, no samo do određene točke, kada više ovaj mehanizam nema učinka. Ubrzano, otežano disanje, plavi jezik, pretjerano slinjenje ili kolaps mogu biti neki od prvih znakova loše prognoze.

Dijagnoza se prvenstveno temelji na općem kliničkom pregledu, zatim RTG-snimkom, EKG, te ultrazvukom. Zatim, pretraga krvi i urina koja daje uvid u stanje i funkcioniranje unutarnjih organa.

Propalin je registrirani lijek za upotrebu u veterinarskoj medicini za liječenje urinarne inkotinencije u pasa, a naročito onih steriliziranih. Nije hormonalnog porijekla, a pojačava tonus sfinktera i ublažava simptome urinarne inkontinencije stimuliranjem alfa adrenergičnih receptora u uretralnom mišiću. Daje vrlo dobre rezultate, a nuspojave su vrlo rijetke. Jednom kada se funkcija mokrenja ustabili, dnevna doza lijeka se može smanjiti na onu koja je jednako učinkovita. Za učinkovitost vrlo je bitno da on bude davan prema preporučenoj dozi. Propuštene doze poništavaju učinak preparata. Kod dugotrajnog davanja lijeka, potrebno je ipak povremeno napraviti kontrolu, tj. procijeniti da li se primjenjuje odgovarajuća doza lijeka ili je potrebno primijeniti drugi režim davanja. Kontrolu je svakako potrebno napraviti iz razloga što se u međuvremenu mogao pojaviti još koji problem koji uzrokuje inkontinenciju (npr. upala mokraćnog sustava). Dugoročno gledano, lijek nema neželjenih posljedica na organizam psa.

Hipermagneziemija ne predstavlja razlog za bojazan kod zdravih životinja s normalnom funkcijom bubrega, jer se magnezij polagano resorbira, a njegov se višak ravnomjerno izlučuje mokraćom i stolicom. Inače, prvi znak hipermagneziemije je pojava mekane stolice odn. proljev. Važno je napomenuti i to da upotreba diuretika koji štede kalij kao i interakcija s nekim drugim lijekovima može također dovesti do hipermagneziemije.

Hematokrit predstavlja volumni udio eritrocita u jedinici pune krvi. Promjene vrijednosti hematokrita slijede sukladne patološke promjene broja eritrocita i koncentracije hemoglobina.

Koncentracija hemoglobina je uz broj eritrocita pouzdaniji podatak o hematološkim poremećajima eritroidne loze stanica. Vrijednosti koncentracije hemoglobina i broja eritrocita su povećane u stanjima hemokoncentracije organizma te kod policitemija. Policitemija (eritrocitoza) je ukupno povećanje mase eritrocita i povišeni hematokrit.

EOS=eozinofilne stanice. Eozinofilija je stanje apsolutnog porasta broja eozinofila u cirkulirajućoj krvi. Apsolutni broj dobiva se množenjem postotka eozinofila i broja bijelih krvnih stanica. Eozinofilija prati imunološke i alergijske reakcije. Postoji i bolest koja se zove kronična eozinofilna pneumonija, a uzroci ove bolesti su: lijekovi, preosjetljivost na gljivice i parazite, inhalirane čestice i neke nepoznate tvari. Eozinofilni granulociti imaju antihistaminsko djelovanje i uklanjanjem histamina spriječavaju njegovo djelovanje na stvaranje edema i spazma glatkih mišića. Eozinofilni granulociti imaju i moć fagocitiranja, ali u tome znatno zaostaju za neutrofilnim granulocitima. Oni mogu fagocitirati komplekse antigen-protutijelo, kao i svojim enzimima razgrađivati strane bjelančevine. Svakako Vam savjetujem daljnju dijagnostičku obradu, jer uzroke eozinofilije treba otkriti, a simptome i bolest liječiti.

S obzirom na djelomičnost nalaza koje navodite kao i na nedostatak ostalih informacija odn. simptoma, nisam Vam u mogućnosti konkretnije pomoći nego Vam savjetujem da se obratite veterinaru koji je i započeo dijagnostiku odn. koji od početka prati te ima najbolji uvid u zdravstveno stanje Vašeg ljubimca. U svakom slučaju, prethodno navedene pretrage (RTG, EKG, UZV) nužne su da bi se postavila konačna dijagnoza te prognoza stanja, a možete ih napraviti i na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr