Povratak

Upala bjeloočnice (skleritis i episkleritis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam njemačkog ovčara starosti 16 mjeseci, hranim ga Eukanubom. Već duži period, 6-7mjeseci, primjetio sam da su bjeloočnice, kada gleda u stranu, s vanjskog dijela kao blago crvenkaste tako nekako i ima crvenih žilica. Odigao sam kapke na oba oka i bijeloočnice su bijele, samo taj vanjski dio (kad gleda u stranu) u oba oka je crvenkast? Da li je to kakav problem ili je to normalno? Pas boravi vani. I još jedno pitanje molim vas: kada ne vidim psa nekih 5-7 dana, kada mu prilazim na 2-3 metra ne raduje mi se kao da me ne prepozna, nego njuši u zrak i čim osjeti moj miris počne se radovati. Nije li to kakav problem s vidom? Bez problema hvata hranu kada bacim u zrak ili tenisku lopticu. Zahvaljujem, Felix 

O: Bjeloočnica (sklera) prekriva 4/5 stražnjeg dijela očne jabučice. Građena je od vezivnih i pojedinačnih elastičnih vlakana u kojima ima dosta pigmenta. Za razliku od rožnice, nije prozirna i sadrži vrlo malo krvnih žila. Slaba vaskularizacija objašnjava njenu slabu sposobnost regeneracije. Na prednjem rubu spaja se s rubom rožnice.

Pregled bjeloočnice se obavlja inspekcijom i palpacijom. Preglednost i opipljivost bjeloočnice je ograničena na razmjerno uzak pojas uz rožnicu.

Bolesne promjene ne bjeloočnici su među najrjeđima na cijelom oku. Najčešće dolazi do upalnih promjena površinskih ili dubljih slojeva bjeloočnice. Manifestira se pojavom žutocrvenkastih čvorića s episkleralnom injekcijom (vidljivim krvnim žilicama).

Episkleritis je upala bjeloočnice u smislu nastanka crvenkastog upalnog čvorića s cirkularnom episkleralnom injekcijom oko njega.

Skleritis je duboka upala bjeloočnice. Očituje se plavkastocrvenim infiltratom, episkleralnom i cilijarnom injekcijom i jakim bolom na dodir. Ako je sklera zahvaćena upalom u svom stražnjem dijelu, uz sve navedene simptome životinja pokazuje jaku bol kod pokretanja oka, edem mrežnice i izbočenje bjeloočnice. Uzroci mogu biti fokalna žarišta kao što su granulom zuba, različite upale krajnika, paranazalnih šupljina ili trauma pogoršana infekcijom.

Liječimo primarnu bolest i lokalno apliciramo 1% atropin i tople obloge, a u slučaju infekcije i antibiotike širokog spektra.

Psi imaju dobar vid. U mrežnici oka od štapića i čunjića prevladavaju štapići. Razdoblja glavne vidne aktivnosti su zora i sumrak.

Oči pasa osjetljivije su na kretnje, a manje zapažaju detalje. Ako netko stoji potpuno nepomično na stanovitoj, ne maloj, udaljenosti od psa - postaje za njega gotovo nevidljiv.

Dokazano je da pas ne vidi svog gospodara ako on nepomično stoji tristo metara od njega. Čim se pomaknemo ili nas nanjuši, on nas zapazi.

S obzirom na navedeno sa Vašim je psom najvjerojatnije sve u najboljem redu. Ukoliko ipak na temelju poznavanja svog psa sumnjate da nešto nije u redu, savjetujem da posjetite oftamološku kliniku na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu radi pregleda i dijagnostike.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr