petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam kuju križanku staru 8 godina, koja je sterilizirana prije 3 godine. Problemi su se dakle počeli pojavljivati prije 2 tjedna, kada su moja ostala 3 psa mužjaka reagirala kao da se kuja tjera, te su bili van sebe cijela 2 tj. Veterinar ju je prije tjedan dana tretirao ju je "hormonima" nije mi rekao ništa detaljnije, te nakon 3 dana kuja je samo se smirila, prestala jesti, piti vodu, i već 5 dana ne jede niti pije vodu osim tu i tamo malo popije. Terapija su bili antibiotici zbog sumnje na upalu, ali krvna slika ne pokazuje nikakva odstupanja... Abdomen joj je tvrd i napuhnut, ali nema stolice, povraćanja niti se napinje na stolicu. Danas smo obavili uzv i rentgen, te nalaz kaže: u mezogastriju prema medijalnoj ravnini diferenciraju se anatomski nejasne hiperehogene sjene, mogu odgovarati promijenjenom mezenteriju, zavojima crijeva, odnosno prolifereaciji gusterace, odnosno dr. mi je rekao da ne može točno odrediti. Slijedom toga veterinar kod kojeg odlazimo je ustanovio na temelju rtg-a i uzv-a upalu gušterače te joj dao kreon.. malo sam zabrinut s time, te vas molim za savjet pošto kreon koliko sam čuo nije bas idealna terapija, te dijagnoza "napamet" na temelju sjene na rtgu mi se čini malo sumnjivom, ima li kakvih opasnih posljedica pri davanju kreona psu? Unaprijed hvala, Nikola

O: Gušterača je važna žlijezda u tijelu koja je anatomski smještena uz početni dio tankoga crijeva. Igra vrlo važnu ulogu jer je zadužena za lučenje hormona inzulina i glukagona koji su zaduženi za regulaciju šećera u krvi kao i za lučenje probavnih enzima koji se izlučuju u tankom crijevu. Tek kada dođu u tanko crijevo oni se aktiviraju i sudjeluju u razgradnji i probavi masti, bjelančevina i ugljikohidrata.

Upala gušterače ili pankreatitis je vrlo ozbiljna bolest koja se manifestira u akutnom obliku kad se bolest razvije vrlo brzo i lako može završiti fatalno po životinju te, u kroničnom koji ustvari ostaje neprimjetan i može trajati godinama, a može se eventualno otkriti posebnim biokemijskim pretragama ili u trenutku kada pređe u akutnu fazu.

Uzroci nastanka  bolesti još nisu dovoljno poznati. Bakterije, virusi, toksini, alergije, traume i drugi uzročnici pogoduju razvitku bolesti koja se uglavnom pojavljuje u debljih pasa srednje i starije životne dobi.

Klinička slika u pasa je dosta nespecifična. Češće oboljevaju životnje srednje i starije dobi, neovisno o spolu, pretile životinje. Neki od češćih simptoma su povraćanje i bol u prednjem dijelu trbuha, pas zauzima specifičan stav kao da se proteže (prednje noge ispružene, a stražnji kraj podugnut u zrak), bezvoljnost, anoreksija, ponekad se javljaju proljev, povišena temperatura i životinje su često dehidrirane.

Kreon se kao lijek kod dijagnosticiranih poteškoća u radu i izlučivanju pankreasnih enzima koristi i efektivan je ukoliko je dijagnoza točna. Kao i svaki lijek postoji mogućnost nuspojava, ali veterinar koji je lijek prepisao je svakako iste uzeo u obzir prije ordiniranja lijeka Vašem ljubimcu.

Dijagnostika bolesti gušterače odnosno akutnog/ kroničnog pankreatitisa u pasa postavlja se na osnovi  anamnestičkih podataka, fizikalnih metoda pretrage, biokemijske analize enzima gušterače (amilaza i lipaza) u serumu i rentgenografske pretrage abdomena. Primjenom tih metoda u kombinciji sa uzv pretragom dijagnostika je višestruko olakšana i sigurnija.

Upala gušterače koju karakterizira nehomogena masa, povećana sjena i nejasna ocrtanost organa pretraženog područja sa povećanom gustoćom sjena u mezogastriju čest je rtg, odnosno uzv nalaz za akutni pankreatitis. Pretraga jetrenih enzima: alkalne fosfataze, aspartat aminotransferaze, alanin aminotransferaze te ukupnog bilirubina može pomoći u razlučivanju etiologije pankreatitisa. Diferencijalna dijagnostika trebala bi isključiti bolesti kao što su crijevna opstrukcija, mezenterijalna ishemija, renalna insuficijencija i dr.

Budući da uzroci nastajanja upale gušterače do danas još nisu u potpunosti razjašnjeni, vrlo je važno izbjegavati faktore koji povećavaju rizik od nastajanja te bolesti, a to su debljina, prehrana sa masnom hranom, pothranjenost, fizička trauma, upotreba određenih ljekova, različiti toksini... Terapija se sastoji u nadoknađivanju izgubljene tekućine i elektrolita te u određivanju strogog posta. Nakon oporavka veliku pažnju moramo posvetiti pravilnoj prehrani.

Psima treba davati hranu koja obiluje ugljikohidratima, a oskudijeva mastima (uglavnom dobro raskuhana riža). Od bjelančevina dolazi u obzir sjeckano krto goveđe ili ovčje meso i mliječno-kiseli proizvodi. Životinje treba hraniti nekoliko puta na dan malim obrocima. Masna hrana pogoduje recidivima i stoga je treba izbjegavati.

U veterinarskim ljekarnama u sklopu naših dućana imate u ponudi i posebne veterinarske dijete koje su namjenjene psima sa poteškoćama u radu gušterače. Neke od njih su Prescription diet i/d low fat, Royal Canin Gastro Intestinal low fat, kao dehidrat hrane i u konzervama te  Eukanuba veterinarska dijeta Weight /Diabetic Control u dehidriranom obliku.  

Ukoliko u vrlo kratkom roku ne uočite nekakav napredak u zdravstvenom stanju Vaše ljubimice, svakako Vam savjetujem da posjetite Veterinarski fakultet u Zagrebu, Kliniku za unutrašnje bolesti, gdje će stručno osoblje učiniti sve da osiguraju zdravlje Vaše ljubimice.

OZNAKE: