Povratak

Upala očiju njemačke ovčarke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam njemačku ovčarku staru 14 g. Obzirom na godine i sve što je prošla drži se fantastično, ali u zadnjoj godini imala je nekoliko upala očiju kod kojih su bile iste manifestacije; gusti iscjedak koji bojom varira od sive do zelenkaste. Zadnja pretraga pokazuje Staphylococcus sp. a antibiogram preporuča: oksitetraciklin, enrofloksacin, gentamicin, florfenikol, amoxicilin + klavulonska kiselina. Kod prethodnih upala stavljao sam joj u oko Garamycin mast (Gentamicinum), a ovaj put koristim Tobrex mast (Tobramycinum), jer sam upozoren da je to vrlo otporna bakterija i gotovo neizlječiva pa bi bilo dobro promijeniti terapiju. Zanima me Vaše mišljenje.

 Da nastavim s Tobrexom ili da se vratim na Garamycin ili neku drugu mast sa istim sastavom (Gentamicinum), budući me zbunjuje da na antibiogramu ne nalazi Tobramycinum. Unaprijed hvala. Nikola

O: Jedna od najčešćih bolesti oka u pasa je konjuktivitis ili upala očne spojnice. Budući da niste naveli o kojoj se točno bolesti oka radi, pretpostavljam da se radi o konjuktivitisu. Upale spojnice dijele se prema lokalizaciji patološkog procesa. Infekcija može biti virusna, bakterijska, gljivična, parazitarna, u pitanju može biti i alergijska reakcija, toksično-kemijsko djelovanje, manjak suza. Iritacijski elementi mogu biti egzogeni kao što su strana tijela, voda, prašina ili vjetar i endogeni kao što su: entropium - uvrnute vjeđe; dihtijaza - tarzalne žlijezde nadomještene su nizom velikih žlijezda lojnica s dlakama koje su okrenute prema očnoj jabučici dok niz trepavica strši prema naprijed; trihijaza - trepavice okrenute prema oku; lagoftalmus - tzv. zečje oko - nemogućnost pokrivanja rožnice i pripadajućeg segmenta bjeloočnice uzrokovano nedovoljno zatvaranjem vjeđa; egzoftalmus - očna jabučica izbočena iz očne šupljine...

Prema trajanju konjuktivitis može biti akutni, subakutni i kronični. Prema iscjetku konjuktivitis može biti serozni, mukozni, purulentni, hemoragični, folikularni, membranozni, pseudomembranozni, vezikularni. Opći simptomi su: iscjedak - etiologija se prepoznaje prema tipu stanica u iscjetku (neutrofili-bakterijska akutna upala, limfociti-virusna, korpuskularne vrčaste stanice - kronična upala, eozinofili - alergija); kemoza - staklasto otečenje spojnica koje vire kroz rasporak; hiperemija, anemija - početni stadij konjuktivitisa, hemoragija, pruritus, folikuli po spojnici.

Općenito lijekove u terapiji očnih bolesti možemo podijeliti u kapi i masti. Kapi trebaju biti izotonične sa suzama, dok kod aplikacije masti treba paziti da vrh tube ne dodiruje sluznicu. Kod propisivanja lijeka treba znati svojstva lijeka, mjesto djelovanja, koncentraciju djelatne tvari i način aplikacije. Lijekovi koji trebaju biti u visokoj koncentraciji primjenjuju se direktno na mjestu djelovanja.

Ako se radi o bakterijskom konjuktivitisu koji traje duže vrijeme ne bi bilo loše da psu i mažete i kapate oči (postoje i Tobrex kapi za oči). Antibiotici se daju prema broju pluseva koji su označeni pored svakog od njih na antibiogramu. Tobramycin je učinkovit u brzom uklanjanju objektivnih i subjektivnih kliničkih simptoma i valjana je alternativa drugim oftalmološkim antibioticima u terapiji konjuktivitisa. Ako je Vaš veterinar ovaj puta odlučio terapiju provesti sa Tobrexom, učinite kako Vam je savjetovao, a ako se kujici kroz neko vrijeme simptomi ne povuku, ponovno posjetite svog veterinara. Ne preporučujem Vam da terapiju mijenjate na svoju ruku, isto kao što niti ja bez točnih podataka i oftalmološkog pregleda to nisam u mogućnosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr