Povratak

Upala testisa (orhitis) / razlozi pojave orhitisa, podijela na akutne i kronične upale

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam muškog samojeda starog skoro 7 godina. U zadnjih 10-ak dana primjetili smo da se često liže po genitalijama, više nego inače.Testisi su mu upaljeni, malo su crvenkasti i dosta sluzavi jer iz njih curi zeleni gnoj. Otišli smo kod veterinara, rekao je da nije ništa strašno, ali da ima jaku upalu. Pitali samo ga od čega bi mu to moglo biti i rekao je da nezna. Tada je dobio 2 injekcije antibiotika (valjda, jer nam ništa nije rekao što mu je dao), i jučer smo išli po još jednu, a prije svake šetnje mu to namažem Betadine jodom.. Rekao je i da će upala trajati još sigurno 15 dana. Ono što mi je čudno je to da njemu testiti nisu naotečeni, već suprotno, dosta su onako smežurani, sa nagužvanom kožom kao da ima višak kože, i kad mu stavljam Betadine, jako je nemiran i cvili, ali kada mu čistim sa kamilicom, miran je. Što bi to moglo biti, da li je nešto opasno i molim Vas savjet, što da napravimo? Puno hvala. Karla

O: Medicinski naziv za upalu testisa je orhitis. Orhitis najčešće nastaje usljed neke traume (udarac, mehanička ozljeda i sl.), može nastati kao posljedica periorhitisa ili kao neka metastatska infekcija (bruceloza, tuberkuloza) gdje uzročnik krvlju dospije u testise.

Više o problematici već je ranije opisala kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. na: Povećani i bolni testiti upala

Kod upale testisa razlikujemo akutnu upalu kod koje se može palpirati (pipati) bolna, tvrda oteklina testisa, uočava se otežano hodanje psa i povećani su temperatura, bilo i disanje. Za razliku od akutne, kod kronične upale testisa, testis je tvrd i povećan, bezbolan (radi se intersticijskom orhitisu) koji je neizlječiv.
Slijedeće, kod uočavanja promjena na testisima moguće je da se radi i o tumoru testisa - obično su tumori bezbolne otekline koje kontinuirano rastu. Naročito su tumorima skloni kriptorhidi (psi kojima su jedan ili oba testisa zaostali u ingvinalnom kanalu ili trbušnoj šupljini). Tip tumora koji se najčešće javlja kod psa su seminomi ili karcinomi.
Ukoliko kod Vašeg ljubimca nije bilo prisutno otečenje tkiva od početka procesa, moguće se radi i o fistuli, odnosno izlasku gnojnog sadržaja iz žarišta smještenog dublje u organizmu. Ipak, ako je oteklina nakon nekoliko dana terapije splasnula, uz redovito održavanje higijene rane, normalna je reakcija jer organizma ne proizvodi toliku količinu upalnog eksudata u svrhu obrane od infekta.
Razlog zašto Vaš ljubimac ne reagira bolno na aplikaciju kamilice teško je definirati s obzirom kako je samo vrijeme nanošenja relativno kratko da bi umirujuće tvari uopće mogle smiriti nelagodu koju vjerojatno osjeća. Opet, što se tiče Betadina, kako u pravilu nema osobine nagrizajućeg ili iritirajućeg sredstva na kožu, uvjerena sam kako su se ove dvije pojave slučajno dogodile istovremeno. Svakako bih Vam preporučila, s obzirom na odličan dezinfekcijski učinak na oštećenu kožu te ujedno i sušenje same rane koja još uvijek secernira da koristite samo Betadin otopinu 3 puta dnevno, po preporuci. Prethodno je ranu sasvim dovoljno očistiti običnom toplom vodom, ukoliko je to potrebno.
Svakako bi bilo uputno, ukoliko imate bilo kakve sumnje u oporavak Vašeg ljubimca, obratiti se Vašem veterinaru i upozoriti ga na Vaše dvojbe. Ovo je važno i iz razloga što će na taj način moći pratiti stanje i eventualno pravovremeno reagirati u slučaju mogućih komplikacija promjenom terapije ili prilagođavanjem postojeće terapije

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr