sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Vidjela sam u Pet centru PROTECTION Losion za uši s uljem Neem 50 ml, kontrola nametnika, pa me interesira trebam li svejedno koristiti tekućinu za ispiranje uha ili je dovoljno par kapi tog losiona? Imam maltezera starog 3 mj, čistila sam mu uha i čupala dlake pomoću pudera kojeg sam kupila u Pet centru, za čupanje dlaka se pokazao odličan, ali ne i za čišćenje, pas je dobio upalu oba uha – sad ili mu nisam dobro čistila uha ili su oni skoni tolko upalama? Hvala. Ivana

O: Upale uha mogu biti uzrokovane različitim mikroorganizmima (bakterije i gljivice), ali mogu biti i druge etiologije (npr. alergije, paraziti, strano tijelo). Po toku mogu biti akutne ili kronične, a upalom može biti zahvaćeno vanjsko, srednje i unutarnje uho. Terapija se provodi nakon točno postavljene dijagnoze, a da bi se postavila dijagnoza potrebno je pregledati životinju. Pregled podrazumijeva  otoskopiranje vanjskog zvukovoda, te prema indikacijama uzima se bris zvukovoda za bakteriološku, parazitološku ili mikološku pretragu. Upale uha mogu se javljati kod alergija, a često su i posljedica  problema retencije sadržaja perianalnih žlijezda.

Kapi za uho djeluju lokalno u vanjskom zvukovodu. Sadrže jednu ili više djelatnih tvari, a njihov učinak je bolji ako se uho prije kapanja očisti ili ispere. Za održavanje zdravlja zvukovoda važno je redovito čistiti uši i to jednom tjedno, a po potrebi i češće. Za toaletu zvukovoda može se koristiti Otifree otopina koja ima izrazitu sposobnost otapanja cerumena i nečistoće uha, čime se postiže značajno smanjenje broja bakterija i gljivica u vanjskom  zvukovodu.

Losion Orme naturali sa propolisom i uljem čajevca ublažava crvenilo uški, sprječava taloženje ušne smole i jača prirodni imunitet tkiva. Orme naturali protection losion za uši s uljem Neema dobar je odabir kod problema sa nametnicima. Ovaj losion čisti i štiti zvukovode, umiruje iritacije  te štiti od  nametnika.Ne preporuča se  koristiti štapiće za čišćenje uha, jer oni samo još dublje poguraju sekret u uho, a može doći i do mehaničkog oštećenja sluznice i bubnjića.

Nažalost, teško je reći zbog čega je kod Vašeg psa došlo do razvoja upale. U svakom slučaju obratite se veterinaru koji će na temelju pregleda postaviti dijagnozu i odrediti odgovarajuću terapiju. Kod liječenja upale uha potrebna je strpljivost i upornost vlasnika. Ukoliko proces nije potpuno saniran, moguće je da dođe do recidiva, odnosno do ponovnog razvoja upale. Zbog toga Vam preporučam da se posavjetujte s Vašim veterinarom o daljnjem postupku i slijedite njegove upute.

OZNAKE: