Povratak

Upala zglobova (artritis) i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam dvije mađarske vižle, 10 i 13 god. u dobroj su kondiciji, samo im zglobovi bole. Već 3 god. dobiju Luposan Gelenkkraft konzentrat (30 % školjke extract).  Do sada su dobili Flatazor senior (u Hrvatskoj se ne može kupiti). Koju hranu biste Vi preporučili njima? Hvala, Igor

O: Prema američkim statistikama upala zglobova - artritis, pogađa 20% pasa starijih od jedne godine. Općenito, od artritisa mogu oboljeti svi psi, ali češće pogađa starije pse, pse velikih pasmina, trkaće i lovačke pse te pse sa viškom kilograma.

Kod nekih pasa se radi o infekciji, a može postojati i genetska predispozicija za ovakve bolesti.

Osnovna značajka artritisa je propadanje zglobne hrskavice brže nego što se ona može nadomjestiti, što uzrokuje bolnost i oteknutost zglobova i posljedično smanjenu pokretljivost.

Općenito, artritis nije izlječiv, osim kirurškog zahvata zamjene zgloba. Ono što je moguće jest usporiti napredovanje bolesti i smanjiti bolove. U tom smislu važno je na vrijeme uočiti rane znake bolesti kao što su: otežano ustajanje ujutro, otežano i bolno uspinjanje po stepenicama, izbjegavanje skokova, zaostajanje u šetnji, hramanje u vrijeme aktivnosti, ukočen hod.

Medicinirana hrana za probleme sa artritisom dobro je rješenje. U osnovi radi se o hrani bogatoj hondroitinom i glukozaminom te omega 3 masnim kiselinama i najčešće je izbalansirana tako da pomaže u održavanju idealne težine psa,zahvaljujući odgovarajućem udjelu kalorija i proteina.

Takvu hranu možete pronaći od proizvođača Purina sa oznakom JM (Joint mobility), Hill's sa oznakom J/D, Royal Canin sa oznakom Mobility support i Eukanuba Joint mobility.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr