martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam psa mješanca starog pet godina. Jučer sam primjetila na njegovoj zadnjoj nozi (but) mjesto bez dlake, promjera 3-4 cm. Mjesto je lagano upaljeno, tvrdo na dodir i kao da se stvaraju male krastice. Inače, mjesto je bezbolno, a kod psa nisam primjetila nikakve promjene u ponašanju ili nedostatak apetita. Bi li to mogao biti ugriz krpelja ili možda neka bolest kože?

Antonela


O: Pretpostavljam da se u slučaju Vašeg ljubimca radi o tzv. "hot spotu", o kojem su kolege detaljnije pisali ovdje i ovdje. Ova kožna oboljenja najčešće se počinju javljati u toplije doba godine, vezano i uz linjanje. Većina pasa, posebno veće pasmine ili križanci, imaju drugačiji pH kože (lužnatiji) što pogoduje razvoju upale i razmnožavanju bakterija koje su normalna  kožna flora svakog psa, samo se u ovakvim slučajevima povećava broj bakterija na jednom centimetru kubnom kože, razvija se upala praćena crvenilom, svrbežom, krasticama, povećana vlažnost, gubitak dlake na bedrenim područjima kod većih pasmina kružnog oblika.

Dlaku s promijenjenog područja treba skratiti ili obrijati, svakodnevno dezinficirati i mazati prikladnim kremama kako bi koža počela s fazom zacijeljivanja. U tu svrhu preporučam Propolis losion za smirivanje kožnih upala (Orme Naturali) koji osvježava, štiti i čisti oštećenu kožu, potpomaže proces regeneracije, osigurava tonus i elastičnost kože. Nakon toga koža se namaže Umirujućom masti s cinkom oksidom i rižinim škrobom (Orme Naturali), dva puta dnevno ako pas može dobaviti i polizati ranu ili jednom dnevno ako ne liže ranu.

OZNAKE: